Мъртво вълнение по морето
Мъртво вълнение по морето / Деян Герговски
Опасно мъртво вълнение се очаква в следващите няколко дни по родното Черноморие, съобщиха от БЧК Варна. Спасителите предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно и трябва да сме много внимателни, пише "Черно море".

Въпреки черната хроника всяка година в началото на август,  туристите пренебрегват забраната за влизане във водата. Плажуващите като цяло са уверени, че знаят какво да правят когато морето е бурно и има мъртво вълнение. Още в първите дни на месец август морето става опасно, защото тогава започва така нареченото мъртво вълнение. От НИМХ обясняват, че предпоставките за него вече са налице – от няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната.

Очаква ни бурно и опасно море следващите дни

Мъртвото вълнение не винаги се вижда с просто око. Наглед морето може да изглежда спокойно. След като е имало силен вятър няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река, обясняват спасители.

море вълни
ThinkStock/Getty Images

Мъртвото вълнение се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно. Мъртвото вълнение (течение), или, както го наричат, rip current, е едно от най-опасните явления в морето и океана. 

Как да реагираме ако попаднем в мъртво вълнение?

1.Да не се паникьосваме

Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения.

Да плуваме не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега. Ако рипът е тесен (до 5 м), бързо ще излезем от него.

Това течение не е много продължително и след около 5 минути ще ни остави на спокойствие. След това трябва да плуваме 50-100 метра встрани, а после към брега. Ако веднага поемем към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и да попаднем отново в него. Рипът никога няма да ви завлече на дъното.Това не е водовъртеж или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега навътре в морето, но не и надолу към дъното.

Морските хора казват, че в първите дни на август "морето се обръща", започват да духат есенните ветрове, които менят непрекъснато посоката си, излизат вълнения и мъртво течение, известно още като "солуган".

От Водно спасителна служба при Областен съвет на БЧК – Варна съветват да посещаваме най-вече охраняеми плажове, да спазваме флаговата сигнализация и указанията на спасителите. И ако все пак попаднем в подводно течение, най-важно е да запазим самообладание и да плуваме успоредно на брега, приближавайки се постепенно към него.