Излезе авторски диск „Произведения на Петър Крумов в репертоара на хорове от Добрич”
Излезе авторски диск „Произведения на Петър Крумов в репертоара на хорове от Добрич” / Дарик Добрич

Готов е авторският компактдиск с произведения на Петър Крумов в репертоара на хорове от Добрич. Той е издаден по проект, на стойност 4400 лева, финансиран от  сдружение „Музикаутор” и община Добрич. В диска са включени 18 песни в изпълнение на Смесен хор „Добруджански звуци”, Хора на учителките и Дамска хорова формация „Мистика”. Продуктът – в тираж 300 броя, ще се разпрострнява безплатно. Дискове ще бъдат предоставени на радиата и телевизиите, част от тях ще останат в община Добрич, а други ще се изпратят до български хорове и диригенти, които работят в чужбина. Дискове ще получат и хористите, участвали в записите. Продуктът беше представен официално на среща в общината, където Петър Крумов символично подари първия диск на кмета Детелина Николова.

Петър Крумов е композитор, диригент и музиколог, автор на над 600 песни, писал е музика към театрални постановки, хорови и солови песни и оркестрови пиеси, припомни кметът Николова. Авторът е носител е на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира”, публикувал е сборници с народни песни, статии и рецензии, а през 2003 година беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на Добрич за изключителен творчески принос за съхранението и популяризирането на добруджанския фолклор.

Излезе авторски диск Произведения на Петър Крумов в репертоара на хорове от Добрич
netinfo

Този диск е още едно признание към творчеството на Петър Крумов и освен това ще остави трайна художествена документация на творческите постижения на хоровете в Добрич, посочи още Детелина Николова.

На представянето присъства и диригентът на хор „Черноморски звуци” в Балчик Валентина Георгиева, която е член  на УС на Българския хоров съюз. Тя поздрави автора, че е събрал толкова различни и интересни композиции, като подчерта огромната заслуга на хоровете в Добрич. Моят голям поклон е към колегите диригенти на трите добрички формации, без чиято работата този продукт нямаше да бъде толкова успешен, посочи тя и пое ангажимент да помогне за разпространението на диска сред диригентите в страната. Валентина Георгиева препоръча партитурите на произведенията, включени в диска да бъдат издадени в сборник.