Издадоха книга по повод 130 години пожарно дело в Добричка област
Издадоха книга по повод 130 години пожарно дело в Добричка област / Дарик Добрич

Книгата „Пожарното дело в Добричка област" от Георги Казанджиев ще бъде представена на 5 февруари от 11.00 ч. в голямата заседателна зала на Община град Добрич. Изданието е 300 страници и е подготвено след изследване на архивите в Добрич, Варна, Шумен и други градове, със съдействието на бившия началник на Пожарната в Добрич Димчо Симеонов и спомените на много огнеборци. При издирването на материалите по книгата е станало ясно, че именно през 2016 г. се навършват 130 години пожарно дело в Добричко. Това е първата книга, която излиза в страната, с подобно изследване на такава тематика, подчерта в ефира на Дарик Добрич Димчо Симеонов.

Издадоха книга по повод 130 години пожарно дело в Добричка област
netinfo

Първите закони за противопожарна дейност са писани в България от хан Крум, установил е Георги Казанджиев. Имало е организирано гасене на огън и по време на турското робство. След Освобождението първите стъпки за създаване на такива служби прави княз Александър Батенберг. В началото на ХХ век се гаси с двуколки или каруци, натоварени с бъчви с вода - докъдето стигне. Кофите са се подавали от ръка на ръка, участвали са много доброволци от населението. Докато дойдат пожарникарите обаче, обикновено огънят се е разраствал доста и е изгаряла голяма част от сградата, отбелязва авторът. Интересно е, че различните занаятчии са имали разпределени задачи по какъв начин да помогнат при пожар. Имало е периоди, когато евреи са държали двуколките с вода и им се е плащало за ползването им.

Докато Добруджа е под румънска власт малко изостава в организираното гасене на пожари. През тези години обаче все пак държавното управление съсредоточава техника в региона, тъй като е житницата на Румъния, уточнява Казанджиев. След 1940 г., когато Южна Добруджа е върната на България, Силистра и Добрич бързо настигат останалите градове и области по ниво на оборудване. Най-важното достижение е, че се създават районни служби, за да може да се съкрати времето, в което огнеборците достигат до пожара. Важно е било и обучението на населението как да се предпазва от стихията, особено във време, когато сградите са били от силно горими материали.

Първо има техника и служители само в Добрич, Тервел и Балчик, а след 1950 г. вече се създават служби и на другите градове. Сега областта е единствената със звена във всички общини, и е сред добре снабдените технически, особено след 2014 г., изтъкна Димчо Симеонов.

Издадоха книга по повод 130 години пожарно дело в Добричка област
netinfo

Сред знаковите сгради, изгорели в Добричко в пожари са:
1932 г. - мелницата в Балчик - с над 30 млн. леи загуби;
1941 г. - пожар в Добрич едва не става масов - изгорели са три магазина;
1946 г. - мелницата на Геоерги Бешков;
1968 г. изгаря старият театър в Добрич;

Силни пожари със загуби и жертви:
1984 г. - пожар с експлозия в ремонтна работилница в село Жегларци;
1987 г. - пожар в предприятие „Ел. табла" с петима загинали;
1987 г. - в Обувен завод с двама починали от обгазяване;
1991 г. - пожар от мълния през нощта в овцеферма в Дебрене - 160 овце загинали. Гасенето е станало в сложна обстановка заради силен дъжд и гръмотевична буря;
2002 г. - голям пожар в ПЖК Родопа, при който е спасен града от обгазяване заради силно задимяване;
5 юли (празник на МВР) 2007 г. - голям пожар с участието на целия личен състав на дирекцията, както и служители на Горското, ВиК, арендатори, граждани - от засушаване пламват 20 пожара едновременно и техниката не достигала. Спасени са хиляди декари земеделски площи и гори, дори населени места;
2008 г. пожар на газов фонтан - всички служители от областта гасили на смени две денонощия. Налага се охлаждане на сондажа 40 часа, за да не се разпространи. Това е втори такъв пожар в историята на държавата.
Наводнения в Шабла 2005 г., и в Добрич 2009 и 2014 г. Описано е в подробности колко пъти са излизали спасителите за отводняване.

На 9 февруари 2016 г. Георги Казанджиев ще получи награда за допринасяне и развитие на противопожарното дело в страната в Националния конкурс „Пожарникар на годината" 2015 г. Той е един от тримата номинирани от местната дирекция. Още за Добричко ще бъдат отличени гл. инспектор Тихомир Катранджиев и мл.инспектор Лилия Ангелкова от Каварна, съобщи за Дарик директорът на ПБЗН - Добрич комисар Дарин Димитров.

Георги Казанджиев е роден на 6 февруари 1940 г. в с. Иримлик, Северна Добруджа. Автор е на много книги, между които: „Бойният път на 46-ти пехотен Добрички полк", „Унизени, но непобедени", „Добричката епопея - 5-7.IX.1916 г.", „Генерал-лейтенант Иван Колев", „Генерал от пехотата Стефан Тошев", „Генерал от пехотата Пантелей Киселов", „Непобедените български полкове", „Величие и падение на българските канове и царе", „Божества, Богове, Богини".