Искат 60 000 лева кръвнина за починал от лекарска немарливост
Искат 60 000 лева кръвнина за починал от лекарска немарливост / netinfo

Добричкият окръжен съд даде днес ход на гражданския иск срещу д-р Дженко Русев, заведен от близките на Елин Черкезов. Младежът почина през 2003 година поради немарливо изпълнение на лекарските задължения. Съдът даде 7 дни срок на ищците да платят предвидената по закон държавна такса, за да бъде гледан гражданският им иск срещу главния ответник – МБАЛ – гр. Добрич. Процесът ще продължи на 28.03.2008 година от 9 часа.

Огнян Черкезов и Росица Дерматова – Черкезова претендират за обезщетение от 60 хил. лева за претърпените от тях неимуществени вреди /болка и страдания/, причинени от смъртта на сина им Елин. Днес съдът конституира като ищец другия им син Жельо Черкезов, като наследник на починалата преди 9 дни Росица Дерматова – Черкезова.

Защитата на д-р Дженко Русев - адвокат Марин Марковски, оспори гражданския иск и размера му. Той се аргументира, че в хода на административното наказателно дело, лекарят е бил освободен от наказателна отговорност и му е наложено само административно наказание.

По искане на адвокат Марковски Добричкият окръжен съд назначи днес комплексна съдебно-медицинска експертиза и допусна разпита на двама свидетели по делото. Задачата на вещите лица е да установят, дали констатираната диагноза „диафрагмена херния” е водела до животозастрашаваща опасност за пациента и дали се налагало оперативно лечение.

ДОС приложи по настоящото дело административно - наказателното дело от 2006 г. срещу д-р Дженко Русев. 57-годишният лекар бе признат за виновен, че е причинил смъртта на Елин Черкезов като не назначил адекватно лечение и не предприел хирургична намеса въпреки усложненото състояние на младежа. Той бе освободен от наказателна отговорност, защото е сторил престъплението по непредпазливост. Съдът го лиши от правото да упражнява професията „хирург” за срок от една година и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Присъдата е потвърдена от Апелативен съд – Варна и е влязла в сила през октомври 2007 г.