Хотелиери и ресторантьори сключват договори с ПРОФОН
Хотелиери и ресторантьори сключват договори с ПРОФОН / morguefile.com

Около 75% от членовете на регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич са сключили договори с ПРОФОН - дружеството, което защитава правата на артистите-изпълнители и музикалните продуценти, съобщи шефът на асоциацията Димитър Димитров. Договорите са за изплащане на авторски права за музиката, която звучи в заведенията и ресторантите и се сключват официално за първа година. Таксата се определя спрямо броя на местата в заведението или леглата в хотела и категорията им. Членовете на асоциацията имат предимството да ползват 50% отстъпка от цената на ПРОФОН, обясни Димитров. Всички останали собственици на заведения и хотели сключват договори директно с дружеството. Предстоят срещи и с браншовиците от Шабла, Каварна, Балчик и Кранево за изготвяне на такива договори, с които се уреждат правата на авторите и изпълнителите на песни. Местната асоциация преговаря за сключване на договори и с Музикаутор - другата българска организация, която управлява авторските права в музиката. 

От ПРОФОН съобщиха, че за 2010 година отчитат над 750 хил. лв. за правата на музиката, излъчвана в търговски и туристически обекти у нас, което е ръст от 61 %, спрямо 2009 година. За увеличението на приходите на продуцентите и изпълнителите от публично изпълнение е спомогнало и доброто взаимодействие на ПРОФОН с асоциациите на хотелиерите и ресторантьорите в Пловдив, Стара Загора, Русе, Добрич, Слънчев бряг, Банско и др. Въпреки положителната тенденция, България остава една от страните с най-ниски стойности на приходите от лицензиране на публичното изпълнение на музика в Европа. 

Според промените в Закона за авторското право и сродните му права, влезли в сила на 25 март т.г., драстичното нарастват глобите за нарушителите - от 2000 лв. до 20 000 лв., и от 3 000 до 30 000 лв. при повторно нарушение. Размерът на таксите зависят от вида, категорията и обема на обекта, но осреднените стойности на дължимите суми са около 300 лв. годишно, което е икономическа предпоставка собствениците на заведения и търговците да предпочетат да заплатят лиценза и да спазят закона, отколкото да рискуват десетократно по-висока санкция, коментират от ПРОФОН.