Хор "Добруджански звуци" ще получи голямата духовна награда на община Добрич

Хор Добруджански звуци ще получи голямата духовна награда на община Добрич
Хор Добруджански звуци ще получи голямата духовна награда на община Добрич / Дарик Добрич

Хор "Добруджански звуци" получава тази година голямата награда за изключителен принос в областта на духовната култура на община град Добрич. Това реши 10-членна комисия, ръководена от зам.-кмета Камелия Койчева. Певческият състав се пребори за приза с още две номинации - Атанас Пеев и творческият екип на моноспектакъла „Лалугер", получавайки 7 от гласовете на комисията.

Годишните награди в областта на духовната култура са индивидуална и колективна и са в 10 раздела. Церемонията по връчването им ще бъде на 1 ноември - Деня на будителите, от 11.30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".

За "културно-просветна дейност" приз взема Регионален исторически музей - Добрич - за високо професионално ниво на събирателската, научноизследователската, научнопопуляризаторската, експертна и издателска дейност, отбелязва се в протокола на комисията. За "театрална дейност" няма отличени. В раздел "музикално изкуство" наградата е за Даниела Проданова Ламбова за високото професионално ниво, педагогически такт, прецизност върху изпълнителския стил на учениците и завоюваните множество награди в национални и международни конкурси. За "танцово изкуство" са отличени детска танцова студия „Добрич" при Общински младежки център с ръководител Александър Александров и ансамбъл „Сборенка" при СОУ „Св. Климент Охридски" с ръководители Асенка Кулева, Николай Манев и Светлин Куцаров - за съществен принос за обогатяване и разнообразяване на културния живот в Добрич и областта, за участие в национални и международни конкурси и фестивали и популяризиране на фолклорните традиции и художествената самодейност.

Приз "изобразително изкуство и архитектура" се дава и в двете категории. Колективната награда е за ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара" с ръководители Стела Славова и Дарина Стаматова - за принос в развитието на изобразителното изкуство, за участие в национални и международни конкурси и завоюване на престижни награди; а индивидуалната - за художничката Гинка Димова - за всеотдайна и системна творческа, организаторска и техническа работа при реализация на национални и международни изложби и ярки постижения в областта на изобразителното изкуство и живописта, за личен принос в цялостния духовен живот на Добрич.

Писателят Галин Никифоров получава награда за "литературно творчество" - за успешното представяне на романа му „Къщата на клоуните". Той получи наскоро и приза "Български роман на годината" за друга своя книга - "Лятото на неудачниците". За "журналистика" е отличен Ангел Радилов - за инициативност, упоритост, бързина и всеобхватност при отразяване живота в Добрич в информационния сайт „Добрич инфо" и популяризиране духовния живот в Добрич в сайта за изкуство и култура "Подиум".

Тази година комисията взе решение за разделяне на категориите "образование" и "наука". В първата наградата е за модел клуб „Добротица" при Общински младежки център с ръководител Драгомир Драганов за развитие на техническите умения и въображението на ученици в авто, авио, ракето и корабомоделизъм, както и участието им в турнири и състезания и завоюване на престижни награди; и за Здравко Тошев - художник-педагог, за цялостен принос в развитието и популяризирането на изобразителното изкуство в национални и международни изложби.
Във втората призът е за Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево - за високи научни постижения в национален и международен аспект, за заслугите на научния колектив към българското земеделие чрез създаването и внедряването в практиката на сортове зърнено-житни, зърнено-бобови култури, хибриди слънчоглед и технологии за тяхното отглеждане и по повод 60-годишния юбилей на института.

За "спомоществователство" комисията към община Добрич отрежда своята благодарност за сдружение „Ръка за таланта".

Годишни награди в областта на духовната култура за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания се дават на: Златко Терзиев - по случай 60 годишнината от рождението му, за дългогодишна културно-просветна дейност и принос за развитието на духовната култура на град Добрич и осъществяването на общински, национални и международни прояви на Общински младежки център „Захари Стоянов"; Георги Топалов - по случай 80 годишнина от рождението му, във връзка с книгата му „Сродници на Стефан Караджа в Добричка област"; Божана Тонева - 75-годишен юбилей, 45 години творческа дейност и за приноса й в развитието на музикалната култура на Добрич; Вера Пенева - по повод 50 годишнина от рождението й и цялостно развитие на изобразителното изкуство; доц. д-р Ташо Ташев - по случай 75-годишния му юбилей, за цялостен принос в теоретичната и приложна медицина, за особени заслуги към здравеопазването в Добричкия регион, за изграждане на квалифициран колектив в областта, в която е работил и ръководил, за научноизследователска и преподавателска дейност, както и за обществени заслуги към медицинската общност в Добрички регион; Атанас Пеев - по случай 75-годишния му юбилей и цялостен принос в развитието на краеведството в Добрич, Добруджа и България; детски хор „Маестро Захари Медникаров" - по случай 50-годишен юбилей от създаването на хора; хор „Добруджански звуци" - във връзка с 110 годишнина от създаването на хора и цялостен принос в развитието музикалното и хорово изкуство в Добрич и хор на учителките - по повод 45-годишнината от създаването на хора и цялостен принос в развитието на музикалното и хорово изкуство в Добрич.