ДКЦ-2 Добрич
ДКЦ-2 Добрич / Дарик Добрич
Ще се търси финансова институция, която да отпусне заема без гаранция от Общината
Общинският съвет на Добрич одобри тегленето на кредит от 1 060 000 лева от ДКЦ-2 Добрич ЕООД със срок до 10 години. Мярката се взема за стабилизиране на дружеството и обезпечаване на установените публични вземания. Решението да се тегли кредит е предложено от временна експертна комисия, назначена със заповед на кмета, която анализира финансовото състояние на здравното заведение и имаше за задача да предложи варианти за стабилизиране.

Тежкото състояние на ДКЦ-2 е породено от изплащането на неизгодната покупка преди години на ядрено-магнитен резонанс, който не функционира. До сформирането на комисията се стигна след като стана ясно, че задълженията на дружеството към края на м.г. са в размер на 2 146 000 лева, като основната част от тях представлява дълг към НАП.

Решението породи дълги дебати в Общинския съвет, при които бяха обсъдени и други варианти - дружеството да стане частно, да бъде изкупено от МБАЛ и т.н.. Най-дискутирано бе дали следва Община град Добрич да става гарант за кредита на ДКЦ-2. Страните, които одобряват този риск, подчертаха, че трябва да се вземат спешни мерки за спасяване на здравното заведение и Общината да осигури подкрепа. Бе подчертано, че Диагностично-консултативният център има голям контингент, функционира и се управлява добре и няма да спре работа, а при погасяване на кредита и публични вземания ще се търсят първо средства от приходите в дружеството, а след това гаранцията от Общината.

По предложение на кмета, подкрепено от съветници, бе гласувано "за" мерките от анализа на временната комисия с изменение първо да се търси финансова институция, която да отпусне кредита от 1 млн.лева без гаранция и едва в краен случай да се стигне до предоставяне на залог от Общината.