Д-р Веселинов пред общинските съветници
Д-р Веселинов пред общинските съветници / Дарик Добрич
Финансовото състояние на здравното заведение е тежко заради злополучния ЯМР, купен преди години и от много време неработещ
Временна експертна комисия ще анализира финансовото състояние на „Диагностично-консултативен център 2 – Добрич” ЕООД и ще предложи оздравителна програма за дружеството. Това бе решено на днешната сесия на местния парламент.

Комисията бе определена от Общинския съвет. Тя е 7-членна, като включва петима общински съветници и двама представители на общинската администрация. Председател на временния орган е д-р Явор Милушев, който оглавява ПК „Здравеопазване, социални дейности и демографска политика”.
  
До предложението за изготвяне на оздравителен план за здравното заведение се стигна след изслушването на отчета за финансово-икономическите резултати на ДКЦ 2 за 2016 година. От документа се вижда, че финансовото състояние на дружеството е тежко. Задълженията му към края на м.г. са в размер на 2 146 000 лева. Основната част от тях представлява дълг към НАП.

През последните стопански години са направени инвестиции в медицинска техника с помощта на банково финансиране, като размерът и начинът на плащане на кредита, както и разрешаването му, не са били съобразени с паричния поток и възможност за обслужване на дълга от дружеството, без външна финансова помощ, се казва в отчета.

Лошата инвестиция, довела до тежкото състояние на дружеството, е ядрено-магнитният резонанс, закупен преди много години от предишното ръководство на ДКЦ 2, начело на което бе д-р Силвия Демирева. Апаратът вече години наред е неработещ и неизползваем.

Банковият кредит, теглен за ЯМР, бе погасен през 2015 година. По думите на сегашния управител на ДКЦ 2 д-р Валери Веселинов, оттогава насам дълговете към НАП не са се увеличили. „Дружеството обаче има нужда от стабилизиране и съм сигурен, че с наши сили и с помощта на общината това ще се случи, допълни д-р Веселинов.

Той припомни на общинските съветници и за проверката на прокуратурата по случая, която се точи от 2009 година насам. Последното писмо било получено в здравното заведение днес. Прокуратурата изразява становище за необразуване на съдебно производство, въпреки че е било видно, че апаратът не отговаря на изискванията на обществената поръчка.

Съветникът Ивелин Пейчев настоя да се потърси отговорност на виновника за сегашното състоянието на центъра, въпреки че вече са минали много години.