Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс

Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс
Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс
Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс
22959
Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс
  • Д-р Валери Веселинов: ДКЦ-ІІ не може да издържа ядрено-магнитен резонанс

Общински съвет Добрич реши временно да спре от употреба ядрено-магнитния резонанс /ЯМР/ в ДКЦ-ІІ - по искане на сегашния управител д-р Валери Веселинов. Цялата одисея можете да проследите в прикачените файлове. Сметката сочи, че разходите са по-големи от приходите от апарата. През юли е установена липса на магнитно поле, което го прави неизползваем. ЯМР работи от януари 2006 г., закупен е втора ръка, за 789 048 лева, с кредит, на който гарант е община Добрич.

След разговори с д-р Георги Желев, общински съветник втори мандат, който в предишния бе председател на постоянната комисия по здравеопазване, както и с тогавашния директор на ДКЦ-ІІ д-р Силвия Демирева, която е предложила закупуването на ЯМР, сега разговаряме и с настоящия шеф на здравното заведение, което е общинско дружество.

Очаквахте ли решението на съветниците да бъде да спрат резонанса? Те Ви натоварват и с извършване на експертиза за състоянието му и възможностите за ремонт?

За мен лично и за колегите от центъра решението на съветниците е съвсем логично и нормално, защото така или иначе в момента апаратът не работи. Поддържането му в експлоатационен режим води до разходи, които са напълно неоправдани и не влияят по никакъв начин на състоянието му. Единодушно беше взето решението и сега на спокойствие, без да сме притиснати от времето, най-вече от финансова страна, можем да проверим какво е състоянието и да се реши какво следва оттук-нататък.

Нека само да уточним - въпреки това временно прекъсване, изплащането на кредита си тече, нали така?

Изплащането си тече, това не подлежи на коментар, това са отношения с банка и не се влияят от състоянието на техниката, но освен кредита, поддръжката на апарата е свързана с доста други разходи - зареждане с хелий, разходи за ток и т.н., които се дават излишно в момента и в тази връзка решението е правилно.

Вие лично като специалист как смятате кое е довело до повредата в ЯМР? Д-р Демирева пред нас коментира, че причините може да са три - липса на хелий, земетресение или грубо счупване на намотките на магнита.

Смятам да бъде максимално ясен и конкретен - аз не съм специалист по ЯМР. В Добрич, сред лекарите, на мен не ми е известно да има някой, който да е до такава степен навътре в нещата, че да може да дава подобен вид мнения. Принципно биха могли да бъдат такива причините, но ако трябва да говорим професионално, такова мнение може да изрази само инженер, специалист точно в тази връзка. Ако аз изкажа мнение, това означава или да цитирам някого и нещо, или да говоря глупости, а аз не обичам да правя и двете.

Значи сега Вие имате волята тази техника да "отиде на преглед" и да се установи какво й е и дали може да бъде оправена?

Да, категорично имам волята, само че докторът ще дойде при нея, тя няма да ходи никъде. Сега съвсем сериозно, относно състоянието на такава скъпо струваща и доста сложна откъм параметри техника, единствената инстанция, която може да се произнесе компетентно, е представителство на фирмата - производител. Това е "Шимадзо - Япония", за Европа тя се представлява от "Шимадзо - Европа", която има седалище в Германия. Имаме вече внесено официално запитване през българското представителство на фирмата относно това какъв е апаратът и как стоят нещата и няколко въпроса - какво е техническото му състояние, какви са перспективите за ползване. Надяваме се в отговора фирмата да каже техни специалисти да дойдат на място да си направят диагностика, защото всичко друго е несериозно. Да се направи диагноза, да се каже какъв е проблемът, как е възникнал, по какъв начин може да бъде отстранен и не на последно място какво би струвало всичко това. Предполагам, че до няколко дни или седмица ще получим отговор. Когато получа тази информация, ще я предоставя на общинския съвет и ще се реши как да се действа по-нататък.

Какъв е Вашият коментар, д-р Веселинов, защо не е работил икономически ефективно този апарат? Екипът ли не е бил добър, който е работил с ЯМР? Д-р Демирева спомена, че е имало бойкот срещу нея или ДКЦ-ІІ.

Това е доста обширен и малко труден въпрос. Мога да кажа какво мисля. На първо място бизнес плана, проучванията, които са правени за пациентопоток, в обосновката за закупуването на този сериозен апарат, може би там не е била съвсем добре прецизирана в този момент ситуацията. Предварителните разчети са правени на база 140 - 145 пациенти на месец. Тогава, когато се купуваше апарата, касата /НЗОК - б.а./ лимитираше тези изследвания - имаше определена бройка, тъй като стойността по здравна каса е 180 лева.

Сега не е ли така?

Пак е лимитирана дейност, но е малко по-свободно. Направленията са прецизирани, доколкото трябва да има конкретни индикации за такава работа. Практиката доказва, че този брой пациенти на месец трудно може да бъде достигнат. Нашият резонанс има един месец, в който е направил 46 прегледи, иначе средната бройка се движи между 25-30. Вероятно там някъде е основата на проблема, защото вярно е, че техниката е изключително уникална и предимствата при използването на магнитно-резонансната томография изобщо не бива да се коментират. Метод с огромни диагностични възможности. Въпросът е как се покриват нуждата и икономическия резултат. Такъв апарат има на малко места в България и това е причината - скъпа техника, а нейната рентабилност се осигурява от пациентопоток, който зависи и от регулативните стандарти на касата и от икономически възможности. Не можете по никакъв начин да разчитате, че 100% от пациентите имащи нужда от това ще дойдат точно на това място. Да, сигурно има пациенти, които са насочени към други места, и вероятно при единични случаи е правено с не много ясни подбуди, но чак бойкот, такива неща, не е... Както и да го говорим, апаратът в Русе превъзхожда значително нашия. Но не е само това причината. Просто става въпрос за една не много прецизно направена програма.

Тогава има ли нужда Добрич от такъв апарат - може ли да се справи, по-точно? Казвате, че имате воля да се оправи, но пациентопотокът няма да се увеличи - как ще се справяте по-нататък?

Имам воля да сме наясно за какво става въпрос и дали е поправим изобщо. Второ - дали има ресурс да бъде оправено. Трудно ми е да кажа има ли Добрич нужда от ЯМР, но мога да отговоря така - на ДКЦ-ІІ му е трудно да го поддържа. При тия параметри, така, както стоят нещата в чисто икономически план, дори и да работи тази техника при леко завишено натоварване, аз мисля, че няма да бъде по силите на центъра да се справи с експлоатацията.

Кой е другият вариант - болницата или?

Вариантите са няколко - ако се прецени, че може да функционира и при какви разчети, то тогава вече би следвало да вземе отношение и принципалът - все пак ние сме общинско дружество. Според мен би следвало да се търсят варианти да се направи някакво кооперирано сътрудничество или да се създаде някаква структура, която да съумее да го поддържа, при положение, че е готова да плати социалната цена. За какъвто и ефект да говорим - медицински, обществен и т.н. - в края на месеца пристига сметка, която е в цифри.

Някой трябва да помага на медицината?

Ако е възможна каквато и да е помощ.

Последен въпрос - някои от съветниците изразяват съмнения в обществената поръчка, която е проведена за закупуването на ЯМР. Това, което мен ме смущава е, че в докладната на зам.-кмет Галина Митева, с която се иска закупуването, е посочена директно сумата от 789 048 лева, преди да бъде обявен търга и преди различни фирми да са подали различни оферти. Защо е това? Д-р Демирева казва, че тогава този бил единственият достъпен и възможен за купуване.

Д-р Демирева като управител тогава, е наясно какво и как е било. Не е редно аз да се произнасям по такъв важен въпрос. Обществената поръчка и всички свързани документи стои и при някакви въпроси, има компетентни органи, има общински съвет, могат да дойдат и да се запознаят на място и да се каже как стоят нещата. С догадки и подмятания е несериозно да се занимаваме.

Част от разговора с д-р Веселинов може да чуете в аудио файла.