Гимназисти превеждат на немски разкази на Елин Пелин
Гимназисти превеждат на немски разкази на Елин Пелин / netinfo

Ученици от добричката Езикова гимназия "Гео Милев" ще преведат на немски език 4 разказа на Елин Пелин, съобщи директорът на училището Милена Иванова. Единият от разказите, който ще бъде преведен на езика на Гьоте и Шилер, е "Андрешко".

Единадесетокласниците от добричката гиманзия са включени в проект с още 13 школа от ЕС. Младите хора работят по програмата "e-twinnig", която е свързана с известната в България "Сократ". Добричкото училище действа по проекта в тясна връзка с учебно заведение от Южен Тирол, Италия.

Идеята е учениците от всяка страна да си изберат автор от съответната национална литература и да изработят добър превод на негови творби на езика, който изучават. Децата от Добрич избрали Елин Пелин. Четирите разказа трябва да бъдат преведени до края на учебната година.

Творбите ще бъдат включени в сборник "Антология на европейската литература". Дейностите по този проект се извършват on-line.

Гимназистите от ЕГ"Гео Милев" са получили покана да участват в годишната конференция на програма "e-тwining" в Брюксел като награда от МОН. Форумът ще се проведе от 22-ри до 25-ти февруари. Там младите преводачи ще представят дейността си с едноминутен видеоклип.