Фестивал на хвърчилата край фара в Шабла
Фестивал на хвърчилата край фара в Шабла / БДЗП

Фестивал на хвърчилата ще се проведе днес и утре край фара Шабла. Той е част от проекта "Безопасно място за червеногушата гъска", финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз.

Фестът ще бъде тази вечер в 19.00 ч. в Зеления образователен център в града. На официалната церемония ще бъдат наградени най-добрите постижения от международния фотоконкурс под патронажа на FIAP "Дивото" и от Фотоваканция 2011. Те са организирани от Българска фотографска академия "Янка Кюркчиeва", в партньорство с БДЗП и община Шабла. Изложба с наградените произведения, както и творбите от конкурса за плакат на тема "Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата", организиран от БДЗП, ще може да се видят по време на фестивала в сградата на Зеления център.

През първия ден на фестивала на хвърчилата ще се състои артистичен проект "Нарисувай птица" с участието на 20 графити и улични артисти, които ще творят върху старите цистерни, разпръснати край брега между Шабла и Тюленово. Ще се сформират групи по интереси, ще се проведат работилници за хвърчила, тениски, триизмерни птици, бижута и керамика. Ще бъдат демонстрирани техники за декорация и дизайн, графити върху картони и други подръчни материали.

През втория ден ще бъдат определени призове за любители и майстори на полета. Той ще бъде организиран с помощта на професионалистите от Българската федерация по авиомоделизъм и ще включва техническа оценка на моделите собствена изработка за класиране на най-красиво летящо хвърчило; полети на хвърчила и авиомодели за деца и юноши, и за напреднали; паралелни демонстрации с авиомодели и хеликоптери.

В часовете преди обяд деца от Шабла, Крапец, Каварна, Дуранкулак, Добрич и Варна, както и гости от съседна Румъния ще пеят, танцуват, рисуват и рецитират на специално издигната сцена и сред природата.

Намерението на организаторите на феста е той да се провежда всяка година, като спомогне видът червеногуша гъска, зимуващ всяка година в околностите на Шабла, да се превърне в емблематичен за региона и страната.