/ netinfo
Среща със Свежа Дачева - поетеса и преводач, ще се състои днес в галерия "Георги Петров" в Добрич. Организатори на събитието са галерията и Сдружението на писателите в Добрич.

Свежа Дачева е родена в Нови пазар. Завършила е университета във Велико Търново, специалност "Български език, литература и история". От 1983 г. живее с част от семейството си последователно в Истанбул и Рим, а от 1988 г. се установява в Стрьомстад, Швеция.

Връчват Националната литературна награда „Дора Габе“

От 1994 г. е аспирантка на Института за славянски езици в Гьотеборг, а през 2001 г. защитава докторска степен по етнология в Департамент "История на културата" в Нов български университет в София. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката, етнологията, митологията и социологията. Превежда художествена литература от шведски на български ("Скандинавски приказки", "Приказки" - Стриндберг, "Антология на шведската поезия").

Автор е на изследването „За доброто и за лошото момиче“, както и на осем поетични книги на български и една на шведски.

Нейни стихове са включвани в шведски, български, американски и френски антологии. Член на Съюза на шведските писатели, на Писателски център Запад, на Съюза на шведските преводачи и на Съюза на българските преводачи.