Две изложби  в днешния ден на фестивала Виа Понтика
Две изложби в днешния ден на фестивала Виа Понтика / netinfo

Две изложби ще бъдат представени в поредния ден от фестивалната програма на международния младежки форум на младите в изкуството „Виа Понтика” в Балчик. В 17.00 часа е официалното откриване на „Сценографски  проекти” и „Цветна  геометрия”. Творбите, дело на студенти от специалност „Сценография” на Националната  художествена  академия, представят проекти за сценография и костюмография, изпълнени с акрил, колаж и смесени графични техники. Младите автори с ръководител гл. ас. д-р  Розина Макавеева са работили както по  класически сценични текстове,  така и по модерни сценарии, като са използвали разнообразни изобразителни средства и техники.

Студентите от специалност „Инженерен дизайн” в Лесотехническия университет в София с ръководител гл.ас. д-р Рангел Чипев дават възможност за съпричастност с авторските  художествени търсения на цветови съчетания под формата на геометрични композиции.

„На принципа на „синестазията“ авторите  пренасят цветово свои сетивни възприятия, породени от различни външни мотиватори. Така усещанията за вкус, пространство или спомени са пресъздадени под формата на цветови вибрации. От друга страна всеки  оставя свой индивидуален отпечатък поради разликите в пречупващата призма, която  носим в себе си”, коментира д-р Чипев.

Изложбите могат да бъдат разгледани  до 18 септември.