/ Дарик Добрич
Все още не е ясно по коя оперативна програма ще бъде финансиран проектът
Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево е в процес на разработка на проект за изграждане на Регионален научен център. Проектът е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Безвъзмездната финансова помощ, която се очаква за реализацията на идеята е от 3 до 7 млн. лева. Парите ще бъдат използвани за реновиране на 80% от базата на Института, за подобряване на научната инфраструктура и повишаване възнагражденията на научните работници, споделиха от ръководството на научото звено.

Над 40 сорта зърнено-житни култури представиха селекционерите на ДЗИ-Генерал Тошево в Деня на отворените врати на Института

„За съжаление средствата са пренасочени към ОП „Иновации и конкурентноспособност”. Очакваме в края на юни да се вземе решение за бъдещето и изграждането на регионалните научни центрове.

Нашата документация е на 80% подготвена. Надяваме се да се класираме. Имаме вече подбрани научни и асоциирани партньори”, коментира директорът на ДЗИ – Ген.Тошево доц.д-р Илия Илиев.

Той информира още, че Институтът е пред финализиране и на обществена поръчка за закупуване на земеделска техника за над 400 хил. лв. „ Ще инвестираме в надеждна и не твърде скъпа техника, защото харчим държавни пари”, подчерта доц.Илиев.