/ Дарик Добрич, архив
Добруджанци продължават борбата за недопускане на проучване и добив на газ в находище Спасово. Припомняме, че есента на 2017 г. се проведоха девет обществени обсъждания на инвестиционното намерение на фирма „Русгеоком“, протести срещу него, организиран бе и местен референдум в Генерал Тошево, на който хората казаха „не“ на инвестицията. Последва становище от РИОСВ-Варна, с което бе отказан добив на газ в Добруджа. От фирмата обжалваха пред Варненския административен съд. В делото трима души са конституирани като заинтересовани лица на страната на държавната институция. Един от тях е Иванка Казакова от Варна, която е инженер, участвала активно и в публичните обсъждания.

Съдът даде възможност да се извърши съдебно-техническа експертиза за добива на газ в находище "Спасово"

Заради зададени въпроси от страна на заинтересованите лица, съдът е разпоредил становища от петима експерти, които са определили хонорарите си на 20 000 лева. Тримата граждани трябва да внесат 5 700 лева. Поради това, че сумата е непосилна за тях, тя е набрана чрез доброволческа кампания, разказа в ефира на Дарик един от организаторите – Таня Костадинова. Само за три дни са събрани повече от необходимите средства и акцията от днес се прекратява. Дарения са получени в няколко касички, сложени в обекти в Добрич и Генерал Тошево, както и в две банкови сметки, открити от Дона Пикард – едно от заинтересованите лица, и от добричлийката Синтия Недялкова. Костадинова сподели, че в кампанията са се включили с дарения хора от цял свят, някои от тях дори не българи-емигранти, а чужденци, които са искали да помогнат на приятели в България. В заплащането на услугите на експертите, държавата, като страна по делото, не се включва, тъй като се счита, че вече е изразила становище чрез решението на РИОСВ - Варна.

Недоволни протестираха срещу намерението за добив на природен газ в Генерал Тошево
 
Следващото заседание по делото е на 5 март, но е възможно експертите да поискат повече време за произнасяне, сподели за Дарик Иванка Казакова. Тя уточни, че може в процеса да се конституират и още заинтересовани лица, но това трябва да са хора, добре запознати с материята и документите по казуса. Според нея, движението за защита на Добруджа от добива на газ, се разраства и хората стават все по-компетентни и мотивирани да не допускат бизнес интереси, които ще навредят на природата в региона.