Добричката художествена галерия се представя на Шипка 6
Добричката художествена галерия се представя на Шипка 6 / Дарик Добрич - архив

Изложба „120 години българско изкуство. Едно десетилетие /1972 – 1982/” от фонда на ХГ – Добрич ще се открие тази вечер от 18.00 часа в галерията на СБХ на ул.”Шипка” 6 в столицата. Изложбата изпълнява част от намерението на Съюза на българските художници да погледне към 120-годишната история на художествения живот у нас и по-специално 70-те години на ХХ век – период, непознат за по-младите поколения.

Експозицията представя Обща художествена изложба „Земята и хората” в град Толбухин, /днешен Добрич/ през 1982 г., отчасти допълнена с творби от изданията през 1972 и 1977. Показани са живопис, графика, рисунка и скулптура, каквито са видовите характеристики на повечето ОХИ от епохата – 552 оригинални творби и репродукции.

Събитието отбелязва и 50-годишнината от основаването на художествената галерия в Добрич, а представените творби са от фонда на галерията и една малка част – собственост на СГХГ.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа и партньорството на GLOBUL, Министерството на културата, Община Добрич, Художествена галерия – Добрич, Софийска градска художествена галерия и Информационна агенция „София прес”.