Детски скаутски лагер в зоопарка
Детски скаутски лагер в зоопарка / netinfo

От днес до 12 септември в Центъра за защита на природата и животните ще бъде организиран детски скаутски лагер. 10 деца от Добрич и 10 от община Констанца в продължение на три дни ще лагеруват в зоопарка заедно със своите ръководители.

Първият ден малките скаути ще бъдат запознати с основните правила за определяне на място за бивак, както и с необходимата екипировка при прояви в природата в зависимост от сезона. Утре децата ще се запознаят с физикогеографските данни на района. Предвидени са занимания по организация на придвижване, техника на ходене по различни терени, ориентиране, работа с компас и карта, както и влизане в каньон. Последния ден от лагера българските и румънски скаути ще се научат как да определят времето по местни признаци. Освен това децата ще помагат на пострадал при екстремни обстоятелства.

Тридневният скаутски лагер се организира по общинския проект “Устойчив туризъм и управление на природните ресурси”, финансиран по Програма ФАР–Трансгранично сътрудничество.

По проекта ще бъде изградена велоалея, наблюдателна кула в Зоопарка и ще се реконструира подлез по бул. “25 септември” с осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Очакваните резултати са свързани с подобряване на градската инфраструктура, средата на обитаване, както и задълбочаване на връзките между различни възрастови групи в двете съседни общини чрез запознаване с културно–историческото наследство и природните ресурси на Добрич и Констанца.