Детелина Николова: Българското възраждане трябва да продължи
Детелина Николова: Българското възраждане трябва да продължи / Дарик Добрич

Добричката общественост се поклони пред делото на Апостола на свободата Васил Левски в чест на 139-ата годишнина от неговата гибел. Церемонията се проведе в 11.00 ч. на паметника на героя пред храм "Св. Георги".

"Образът на Васил Левски не е изразен напълно, въпреки че много български и чуждестранни писатели са го изследвали", каза пред събраното множество кметът на Добрич Детелина Николова, която прочете слово. "Българското Възраждане трябва да продължи", подчерта тя и допълни, че "в наше време философските послания на Апостола звучат като апел, че днешна България може и иска да обърне времето, за да премине в своето европейско бъдеще, съхранила най-ценния си национален капитал - възрожденската вяра на Левски, че човеколюбието, свободата и демокрацията са достойни за саможертва".

"Той не доживя свободата, но въпреки това бе свободен, защото неговият силен характер и житейски принципи говорят за силен човек, чиято философия е пример, който не бива да се забравя", каза кметът.

Общественици, политици и граждани поднесоха цветя на паметника и се поклониха на Апостола. На церемонията присъстваха и много деца.