Д-р Хасан Адемов в Добрич
Д-р Хасан Адемов в Добрич / Дарик Добрич
Народният представител от ДПС обвини управляващите в политическа демагогия и лъжливи финансови интерпретации
6000 пенсионери в област Добрич ще получават минимални пенсии в размер на 200 лв. от 1 октомври 2017 г., ако Народното събрание одобри промените в бюджета на държавното обществено осигуряване. С тях се предвижда  увеличение от две стъпки - от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст да се вдигне на 180 лева, а от 1 октомври да стане 200 лева. В страната увеличението ще засегне близо 800 хиляди от общо 2 млн. 175 хил. 703-ма пенсионери. Според социалното министерство и това на финансите, нужните за двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социални и инвалидни пенсии ще са нужни около 100 мил.лева, а парите ще бъдат осигурени от преизпълнението на приходите във фонд”Пенсии”, което към май месец е в размер на 104 млн.лв.

„Твърди се, че това преизпълнение покрива увеличението на пенсиите и не изисква актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обаче е само на пръв поглед, защото  е прогнозно увеличение, а какво ще се случи до края на годината не е ясно. Парламентарната група на ДПС предложи още миналата година увеличение на приходите от осигурителни вноски със 150 млн. за цялата година и тогава от Министерството на финансите и МТСП ни разясниха, че това не е възможно, а сега се оказва, че е възможно” – коментира по този повод в Добрич народният представител от  ДПС и бивш социален министър д-р Хасан Адемов.

Според него приходната част в бюджета на държавното обществено осигуряване не е гарантирана. Той бе категоричен и че, в Закона за публичните финанси изрично е упоменато, че изменения като увеличаване на разходите и намаляване на приходите се приемат в началото на следващата година, а не по средата на настоящата.

Д-р Адемов припомни още, че увеличението на минималния размер на пенсиите на 300 лв. е записано в предизборните обещания на депутатите от Обединени патриоти.  „На практика те не изпълняват предизборните си обещания и аз съм убеден, че ще се намерят депутати, които да предложат увеличение на минималните пенсии на  300 лв. От парламентарната група на ДПС има колеги, които искат да предложат минимална пенсия от 500 лв. както многократно ПП Атака е предлагала през годините. Дори в тази надпревара  се чуват предложения и за 600 лв. Но разчетът на парите е големият въпрос и това е разликата с тези, които предлагат увеличение единствено и само на базата на предизборните си обещания и без да стъпят на сериозна експертиза” – коментира още народният представител от ДПС. Той подчерта, че от Движението не са против търсенето на възможности за увеличаване на пенсиите, в това число и на минималните, но на базата на принципи. По думите му предлагането на 200 лв. минимална пенсия е политическо решение. „От една страна има таван на пенсиите, от друга страна увеличаваме минималния размер, а откъде идват парите за това увеличение – естествено от увеличение на бюджетния дефицит” – заключи бившият социален министър.

Според него „политическите партии, които обещават в предизборната кампания експертно неиздържани и несъгласувани предложения печелят политически дивиденти и гласове, а тези,които са стъпили на база реалност и експертиза, губят гласове, защото съблюдават националния интерес. Това трябва да има политическа цена, а тя се плаща по време на избори. Убеден съм, че избирателите ще оценят по достойнство предложенията и изпълненията на тези предложения в зависимост от това доколко са реализирани те. От ДПС ще изискаме сериозни финансови разчети, за да излезе истината, а тя е, че на базата на увеличението на дефицита на държавното обществено осигуряване се предлага увеличение на размера на минималните пенсии за стаж и възраст. Това означава политическа демагогия на базата на лъжливи финансови интерпретации” – категоричен бе д-р Хасан Адемов.