Бум на телефонни измами в Силистренско
Бум на телефонни измами в Силистренско / Дарик Нюз - архив

Телефонни измамници атакуват масово Силистра и околните села през днешния ден, съобщават от полицията в крайдунавския град. Подадени са множество сигнали от граждани, получили обаждане с искане на пари, основно по схемата за изгодна търговска сделка. Въпреки че повечето от хората са разпознали престъпните схеми, без да се поддадат, две жени са попаднали в капана на измамниците, разделяйки се общо с 1500 лева.

Към момента най-актуален е сценарият за изгодна сделка с климатици, припомнят от полицията. При него жертвата получава обаждане от името на свой родственик, който обяснява, че е капарирал определена сума за закупуване на техниката, но се намира в друг град и не може да пътува. Моли роднината си спешно да доплати за сделката с обещанието да възстанови сумата до няколко дни.

Популярни остават и други три сценария – освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал, нужда от спешно скъпоструващо лечение и освобождаване на колет от чужбина с голяма сума пари.

Жертви на измамниците стават основно възрастни хора,  заради присъщите им доверчивост, отзивчивост и доброта. Затова разговаряйте с възрастните си близки, обяснете им подробно престъпните схеми и ги предупредете в никакъв случай да не дават пари на непознати, независимо какво им казват и за какви се представят, за пореден път обясняват от полицията. Те препоръчватпри всяко съмнително обаждане, да се търси връзка с полицията на тел. 112.