БСП: Бюджетът е консервативен в частта за приходите
БСП: Бюджетът е консервативен в частта за приходите / Дарик Добрич
Узаконяването на незаконните ромски къщи в кварталите „Изгрев” и „Иглика” би било добър приходоизточник за попълване на общинската хазна, смятат от БСП.

„Всички политици избягват проблема с тези квартали. Там има обширна територия, върху която има незаконно строителство. И ние все още не си поставяме въпроса за създаване на предпоставки там да се придобива земя и да се строи законно. Тогава тези жилищни сгради ще бъдат облагани с данък сгради и такса смет, което пък би било справедливо спрямо останалите граждани, които си плащат налозите. Освен това узаконяването би било едно успокоение и сигурност за тази категория добричлии”, заяви общинският съветник от БСП арх.Емилия Добрева.
По думите й в незаконните имоти с живеят приблизително 2000 души.

Освен това в града има територии, където собствениците на сгради са с отстъпено право на строеж, имат вечното право върху земята, но се засилва тенденцията те да желаят да придобият собствеността върху земята. Това би бил още един приходоизточник за  общинския бюджет, каза арх. Добрева.

При гласуването на бюджета в Общинския съвет групата на БСП гласува „въздържал се”, припомни областният председател на партията Мая Димитрова. Позицията на социалистите е, че бюджетът е консервативен в частта приходи, а тенденцията от 2011 година насам е всяка година приходите да намаляват с 2-2,5 млн.лева. В БСП смятат, че има значителни ресурси, които общинската администрация трябва да използва за нови приходоизточници.