Близо 300 подрастващи от Добричко са регистрирани в детска педагогическа стая
Близо 300 подрастващи от Добричко са регистрирани в детска педагогическа стая / Дарик Добрич - архив

296 малолетни и непълнолетни от Добричка област са водени на отчет в детските педагогически стаи (ДПС) през 2011 година, информират от Териториалното статистическо бюро в Добрич. Това е със 17,3% по- малко от предходната 2010 година, посочват от бюрото. От тях малолетните, на възраст 8 – 13 навършени години са 24%. Сред водените на отчет подрастващи, преобладават момчетата, сочи още статистиката. През 2011 г. те са 92% от общия брой на децата. Заведените на отчет в ДПС за първи път през 2011 г., са 71 деца.

В страната на отчет в ДПС се водят 12 223 малолетни и непълнолетни.

Най- много са децата, преминали през ДПС, за „бягство от училище“ и „бягство от дома“, сочат още данните за Добричка област. Най-нисък е делът на подрастващите, преминали през ДПС за употреба на алкохол и наркотични вещества. Заведените на отчет в ДПС за извършени престъпления, са 115. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, а извършителите на кражби са 64% от всички деца, водени на отчет в ДПС.

През 2011 г. в област Добрич броят на безнадзорните лица на възраст 8 - 17години, установени от ДПС, е 12. Малтретираните малолетни и непълнолетни са 4, като насилието е упражнявано предимно от лица от тяхното най-близко социално обкръжение – роднини и приятели.

Пострадалите от престъпления малолетни и непълнолетни лица в Добричка област през 2011 г. са 41. Момичетата, жертви на престъпления, са почти 44%. Най-голям е делът на децата, пострадали от кражби на имущество и от грабежи.