Бивш шеф на „Добруджански протеин влиза в затвора
Бивш шеф на „Добруджански протеин влиза в затвора / Дарик Добрич

Светослав Тодоров  - бивш управител на „Добруджански протеин" - Добрич ще изтърпи наказание от 5 години „лишаване от свобода", при първоначален общ затворнически режим в затворническо общежитие от открит тип, съобщават от  Добричкият окръжен съд. Предадена е за  изпълнение на прокуратурата влязлата в сила присъда. От срока на наказанието ще бъде приспаднат периодът на предварителното му задържане от юли 1997 г. до септември 1998 година.

На 18 юни тази година Върховният касационен съд измени наложеното на Светослав Тодоров наказание от 6 години лишаване от свобода като го намали с една година и остави в сила останала част от решението на Апелативен съд - Варна, с което изцяло е потвърдена присъдата на Добричкия окръжен съд.

На 18 септември миналата година съдът в Добрич призна Светослав Тодоров за виновен, че като длъжностно лице - управител на държавната фирма през 1995 г. е присвоил 1. 088 млн. неденоминирани лева от сделка с прасета, както и за това, че през 1996 г. е присвоил 5. 512 млн. неденоминирани лева като осчетоводил слънчогледов като соев шрот. Тодоров бе оправдан по други обвинения за присвояване на стойност около 120 млн. неденоминирани лева.
Съдът лиши Светослав Тодоров от право да заема материално-отговорна длъжност в държавни фирми и конфискува ½ идеална част от лек автомобил „Шкода".

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че през 2004 г. той бе признат за виновен и осъден на „лишаване от свобода" за срок от 18 години. Варненският апелативен съд намали наказанието за срок от 15 години, а Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. 
Светослав Тодоров е на 55 години, има висше образование, женен е, работи.