Заключителна среща по проекта в РБ "Дора Габе" - Добрич
Заключителна среща по проекта в РБ "Дора Габе" - Добрич / РБ "Дора Габе" - Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе” бе домакин на заключителна среща по проект на тема „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”. Проектът  се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор с Министерство на културата. Партньор на регионалната библиотека е Фондация „Ръка за помощ” Добрич.

Проектните дейности стартираха през месец септември 2016 г. и продължиха до края на април 2017 г. Във форума взеха участие деца и родители, библиотекари от регионалната библиотека и педагози от Фондация „Ръка за помощ”, представители на местната власт.
 

Заключителна среща по проекта в РБ "Дора Габе" - Добрич
РБ "Дора Габе" - Добрич


Целева група по проекта са  24 деца от ромски произход, на възраст от  4 до 6 години и техните родители. Основна цел на проекта  бе да бъдат формирани основни образователни и социални компетенции на деца, чийто майчин език не е български, да се насърчи цялостното им включване в ранния образователен процес, да се подпомогне ограмотяването, обогатяване на  лексикалния запас от български думи, да се повиши мотивацията у родителите от малцинствените групи за оказване на подкрепа на децата им за успешна адаптация в процеса на образование.  
 
Част от форума бе откриването на обща изложба със сътвореното от децата и родителите през целия проект -  рисунки, есенни цветни транспаранти, кукерски маски, суровакници, валентинки, мартеници, великденска украса.  Красотата на сезоните и българските празнични символи ще останат в интерактивната зала, за да радват децата от Летен детски клуб „Играй и учи” през цялото лято.