Безплатни ваксини против грип има при джипитата и в РИОКОЗ
Безплатни ваксини против грип има при джипитата и в РИОКОЗ / Дарик Добрич

До края на ноември е най-подходящото време да се ваксинираме против грип, припомниха в ефира на Дарик радио специалисти от РИОКОЗ. Те считат, че това е най-надеждната защита от болестта. През този зимен сезон се очакват вирусите AH3N2 Бърт и отново познатият вече "свински" AH1N1. Не би следвало да има изненади, подчерта директорът на РИОКОЗ-Добрич Розалина Брайкова.

Ваксинирането се провежда основно през септември, октомври и ноември. С три вида безплатни препарати са снабдени личните лекари. Манипулацията с тях може да се извърши и в Имунизационния кабинет в РИОКОЗ всеки ден от 8 до 17 ч..Освен тях са в инспекцията са в наличност и други марки - "Ваксигрип" на цена около 9 лева, както и най-новата противогрипна ID ваксина, която е двойно по-скъпа - около 20 лева.

Няма индикация за повишаване на случаите на грип и остри респираторни болести в последните седмици, съобщи още Брайкова. Данни се събират от джипитата и от детските заведения и големите работни колективи, където има предпоставки за заразяване с вируси. Добрич е много под средното за страната ниво на заболеваемост с 19-20 случая на 10 000 души, при 44% в момента за България.