АЗПБ кани земеделците на национална среща
АЗПБ кани земеделците на национална среща / Дарик Добрич,архив

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ организира национална среща от 10 до 12 февруари в курорт „Златни пясъци”. Във форума ще се включат изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и изпълнителният директор на ИАРА - Янчо Янев, партньорски браншови организации. На срещата ще се дискутират новостите в усвояването на европейските и националните средства за агросектора, готовността за кампания по директни плащания 2016г., предстоящите приеми по Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство, актуалните проблеми, нормативни промени.  Ще бъде направено обобщение на първата година от прилагане на Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 и още интересни и актуални за агробизнеса теми.

За първи път на форума ще се дискутира темата за създаване на организации и групи производители. Еекспертно ще бъдат изяснени възможностите за колективни инвестиции, интегрираните проекти, новостите, свързани с агроекология и биоземеделие. Инвестициите в напояване също са застъпени в програмата, посочват от АЗПБ.

„За пръв път на форума ще вземе участие и контролираща фирма, която ще даде конкретни примери с реални казуси в биологичните стопанства“, обръща внимание изпълнителният директор на Асоциацията Ивайло Тодоров. Фермерите ще получат информация и за промените в националното законодателство по отношение на пасищата и тяхното разпределение. Експерт счетоводител ще обясни измененията в Закона за счетоводството. Програмата на събитието включва и тема за актуалните моменти относно акциза за горивата и преотстъпения данък.

По време на събитието земеделските стопани ще имат възможност за директен контакт с ръководството на МЗХ и ДФЗ. Ивайло Тодоров посочва, че и тази година след националната среща предложенията и нерешените казуси, поставени по време на форума, ще бъдат обобщени и АЗПБ ще работи приоритетно по тях през 2016 г.

По време на срещата е предвидено и изложение на продукти и услуги в сферата на селското стопанство. „Очакваме така участниците в семинара да влязат в пряк контакт с фирмите, които биха могли да им бъдат полезни. Постарали сме се и тази година форумът да засегне най-актуалните въпроси за земеделските стопани у нас и да има практическа полза като цяло“, казва Ивайло Тодоров.

За участие в срещата са поканени земеделски стопани от Добричка област, както и ръководството на община Добрич.

Дарик припомня, че Асоциацията на земеделските производители в България има намерение да изгради в Добрич експозиционен център за организиране на селскостопански изложения на открито, многофункционална зала за изложения и конферентна зала за мероприятия.