Археолози от Франция и Канада се включват в разкопките на Залдапа
Археолози от Франция и Канада се включват в разкопките на Залдапа / netinfo

Разкопките на Залдапа, най-голямата римска крепост във вътрешността на Добруджа, ще продължат и тази година, като в тях ще се включат археолози от Франция и Канада. Това съобщи за Дарик директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов като отбеляза, че на територията на Добричка област международна експедиция не е правена от началото на 80-те години, когато в разкопките край Одърци са участвали специалисти от Полша.

Добричкият музей планира да постави и началото на мащабен проект, който да обхване крепостите по древната римска Долнодунавска отбранителна система - в днешните Сърбия, Унгария, Румъния и България. Идеята е да се направи обща подробна карта на всички крепости от отбранителната система, като се започне от Залдапа. Реализацията на този проект ще изисква време и ресурси и е задължително в него да участват специалисти от други страни, подчерта Костадинов.

Проучването на крепостта Залдапа, край крушарското село Абрит започна миналата година. Археолозите откриха епископска базилика, каквато не е разкопавана в България от 30 десетилетия. Община Крушари осигури за разкопките 10 хил. лева, отпуснати бяха и 40 хил. лева от Министерството на културата. За разкопките това лято музеят е поискал от културното ведомство 100 хил. лева. Очаква се през месец май да стане ясно дали тази сума ще бъде отпусната в пълен размер.

Осъществяването на самостоятелни археологични разкопки след близо 20-годишна пауза е най-голямото постижение на добричкия музей за изтеклата година, посочи  Костадин Костадинов. Освен Залдапа археолозите започнаха проучване и на крепостта Славната канара край село Дебрене, където беше намерено едно от най-големите  монетни съкровища в страната - от 1 202 монети, изключително редки прабългарски колани и старобългарски жилища. Проучването на обекта беше финансирано изцяло от община Добричка с 20 хиляди лева.

През 2014-а бяха извършени още спасителни археологически проучвания на територията на Балчик, както и разкопки на тракийски скален култов комплекс край село Красен в община Генерал Тошево.