Възпоменателна церемония за жертвите на атентата
Възпоменателна церемония за жертвите на атентата / netinfo

Официалната възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Бургас ще се проведе на днес в 17.00 часа пред паметника на летището.
На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, непосредствено преди това пристигнали на летище Бургас, за да прекарат отпуската си в Слънчев бряг, полетя във въздуха. България стана мишена на терористична атака. При взрива загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин и още един човек - извършителят. 35 души бяха ранени. Разследването продължава.
Световните лидери и организации заклеймиха кървавия акт. Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула".
На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи „Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас. Тогавашният външен министър на ЕС баронеса Катрин Аштън обеща заключенията на българските власти да бъдат „оценени сериозно, защото са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняванията на невинни и цивилни хора". Белият дом призова Европейския съюз да вземе мерки срещу растящата заплаха.
На 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата са приключили. Между 2 и 3 кг тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста.
На 25 юли 2013 г. за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин. В периода 28 юни - 18 юли 2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. Слънчев бряг и с. Равда.
На 20 февруари 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно.
На 7 април 2014 г. стана ясно, че загиналият терорист е алжирец. „Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори от летище Бургас - Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.
На 16 юли 2014 г. излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула".