Вълкан Хамбарлиев е невинен за смъртта на афганистанеца
Вълкан Хамбарлиев е невинен за смъртта на афганистанеца / netinfo

Граничният полицай Вълкан Хараламбиев, който простреля фатално бежанец край Средец е изпълнявал служебния си дълг.
В нощта на 13 срещу 14 октомври 2015 трима гранични полицаи, регистрират преминаването на група нелегални и отправят към тях пеша. Под мост Рибарска среща, край Средец се сблъскват с 55 нелегално влезли в страната през турската граница афганистански и ирански бежанци.
В опит да се защити полицай Хараламбиев стреля предупредително във въздуха, но куршумът рекушира и прострелва един от мигрантите, фатално.
С Постановление на Окръжна прокуратура - Бургас е прекратено досъдебното производство, образувано във връзка с прострелването на афганистански гражданин през октомври 2015. Според магистратите не е извършено престъпление от общ характер.
В случая групата бежанци се е движела в колона и се е насочила към пространството под свода на моста. Междувременно шумът от придвижването им и тихия говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста - обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока.
В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница, Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!".
Към този момент в подмостовото пространство се намирали 13 чужди граждани, а останалата част от чужденците се движили след тях.
Въпреки издадените със силен глас разпореждания, служителите на ГПУ възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език. Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров" и произвел изстрел.
Куршумът, изстрелян в резултат на произведения изстрел, се ударил в свода на моста. При сблъсъка си с железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение в посока надолу, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани. В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед, се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал.
Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.
В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.
При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно - следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин.
На 15 октомври 2015-та Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница.
„В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2 b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи ..."Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:.....при осъществяването на законен арест", допълва прокурора.