/ Снимки: Станимир Димитров
Специализираната Болница за рехабилитация - Бургаски минерални бани събира пациенти от цял свят. За лечебната минерална вода край бургаския квартал „Ветрен“ са чували в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ и дори Австралия, каза пред „Дарик“ директорът на лечебницата д-р Кирил Младенов. По думите му, голяма част от нуждаещите се от специална терапия пътуват и от южната ни съседка Турция.
 

Минерални бани Бургас
Снимки: Станимир Димитров

„Идват хора от целия свят. Често се касае за наши сънародници, които от години живеят в чужбина. Тази година е малко по-трудна от миналата. Голяма част от пациентите ни на свободен прием са от Турция, обикновено с двойно гражданство.

Проблемите с турската лира се отразиха и на нас. За турските пациенти мога да кажа, че при тях нагласата е да посещават лечебни бани поне веднъж годишно. Те залагат изключително много на профилактиката за разлика от нас. Не мога да кажа че фалираме, но не мога да кажа че годината е толкова успешна, колкото миналата“, каза д-р Младенов.
 

Минерални бани Бургас
Снимки: Станимир Димитров

Лечебните свойства на вода в Бургаските минерални бани са открити от траките, припомни специалистът. За широкото й използване свидетелстват и артефактите от древния град Акве Калиде, в който през II – III век се събирали хиляди хора с надежда за изцеление.
 

Минерални бани Бургас
Снимки: Станимир Димитров

„Водата е добра за опорно-двигателната система, периферна нервна система и много други. Разбира се става и за пиене, но не бива да се прекалява с употребата й. Помни, че навремето Бургас се водоснабдяваше оттук, затова и старите бургазлии бяха с пожълтели зъби.

Водата съдържа големи количества флуор. Това място наистина е уникално. Само тук имаме минерална вода, лиманна кал и луга. Правим процедури с кал, минерална вода, луга. Имаме вътрешен и външен басейн. Разполагаме и с добра апаратура за физиотерапия, масажни кабинети, кабинети за лечение с луга. Мога да кажа, че добре развита при нас е и кинезитерапията“, допълни д-р Кирил Младенов.  
 

Минерални бани Бургас
Снимки: Станимир Димитров

Посещаемостта в лечебницата е висока. Записването за процедури обаче става трудно, призна директорът на специализираната болница. „Имаме лимит от Националната здравноосигурителна каса, който е крайно недостатъчен“, каза той.
 

Минерални бани Бургас
Снимки: Станимир Димитров

По думите му, към момента се обсъжда идеята за частично обновяване на парка край болницата, който заема площ от 32 000 кв. метра. Амбициите са да бъде изграден и нов външен басейн за лечение с минерална вода. Младенов допълни, че все още не е ясно колко точно ще струва реализирането на дейностите.

„Един медицински блок за водолечение с басейни би струвал няколко стотин хиляди лева. Идеята ни е да направим и топла връзка от открития басейн към базата. За съжаление не мисля, че можем да разчитаме на финансиране от здравното министерство, защото в системата има много сериозни проблеми, особено при университетските болници, които са гръбнака на здравеопазването у нас.

Ще се опитаме да направим това със собствени средства. Базата ни е реновирана на 100% във вътрешната си част и частично отвън“, обясни Кирил Младенов.