9 май
9 май / netinfo

Несебър отбеляза 9 май - Ден на победата и Ден на Европа. Началото на честванията беше поставено с полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите във втората световна война в Кшарица, Гюльовца и Свети Влас. Честването на паметната дата продължи с отдаване на почит пред Стената на паметта, която бе експонирана във фоайето на читалище „Яна Лъскова-1905“.

На нея бяха поставени снимки на загинали във Втората световна войната руски и български воини.Отец Петър от храма „Св. Успение Богородично“ в Несебър отслужи заупокойна литургия за загиналите български и руски войни. Веднага след това пред паметната плоча на антифашистите в близост до читалището в стария град представители на Община Несебър, Народно читалище „Яна Лъскова“, местната структура на НД „Русофили“ поднесе цветя и венци. 

68634

Финал на събитията по повод емблематичната дата сложи близо двучасов емоционален концерт, който започна с минута мълчание за загиналите. Празничното честване на 9 май бе организирано от Община Несебър, Общинска организация движение „Русофили“ – Несебър, Съдружие на руските клубове – Несебър, Общинска организация на СОСЗР -Несебър със съдействието на НД „Безсмъртен полк на България” –София.