Кметът на Поморие Иван Алексиев оттегли докладната си, с която предложи общината да дари сумата от 5 000 евро за възстановяването на парижкия символ - катедралата "Нотр Дам".

Наши реставратори може да помагат за възстановяването на Нотр Дам

На извънредното заседание на местния парламент в късния следобед вчера присъстваха само 14 от 21 общински съветници, като по-голямата част от тях не приеха предложението на кмета. 

Въпреки това Поморие не се отказва от намерението да помогне на френската страна. Затова и ще бъде разкрита благотворителна сметка, в която всеки ще може да дари средства за възстановяването на "Парижката Св. Богородица".
 

Иван Алексиев предлага: Поморие да дари 10 000 лева за катедралата „Нотр Дам”



"С тези пари нямаше да ощетим бюджета. Не пипаме от парите в капиталовата програма, парите за детските градини, болницата. Винаги имаме малък резерв за такива ситуации.

Винаги сме помагали на бедстващи райони. Примерите са много - Бисер, Хитрино, изгорялото училище в Карнобат, помогнахме на Варна при голямото наводнение. Преди две седмици дарихме пари на манастира "Св. Георги" за ремонт.

Община Поморие изразходва отговорно средствата си. Не очаквах такава реакция и доводите, които се изтъкват, защото в крайна сметка и ние сме част от голямото европейско семейство. Катедралата в Париж не е важна само за Франция, но и за цяла Европа, но все пак всеки има право на мнение.

Моето предложение беше от чисто човешка точка, от позицията на българин, европеец и най-вече християнин"
, коментира пред "Дарик" кметът на Поморие Иван Алексиев.