мобилен телефон
мобилен телефон / ThinkStock/Getty Images
Заместник-кметът иска съветниците да гласуват, ще трябват 10 000 лева
До 10 000 лева да бъдат отпуснати от местната администрация за осигуряването на безплатен достъп до мобилното приложение на електронната система за отдалечена идентификация на общината. Предложението е на заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев и ще бъде гласувано на редовното заседание на Общинския съвет в края на месеца. Ако бъде одобрено – гражданите с електронен подпис ще могат да подписват заявления директно от мобилния си телефон, но за срок от една година.  

Внедряването на технологията превърна Община Бургас в първата истинска електронна община у нас, привела дейността си изцяло в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление. Решението беше представено и на останалите общини по проект Sharing Cities в Бургас на 29 и 30 август. Към момента три големи общини започват внедряване на подобни системи.

Услугата дава възможност посредством мобилен телефон и без необходимост от специализирани умения за работа, допълнителни устройства, инсталации и независимо от устройствата, които се използват, гражданите да се идентифицират електронно пред информационната система на Общината и да подписват електронно с квалифициран електронен подпис техните заявления.

Системата е интегрирана по начин, който позволява след избора на вида услуга, данните в заявлението да се попълват автоматично от профила на потребителя и подписването да се извършва с натискането на един бутон от мобилното устройство.

„Доколкото използването на мобилен телефон е масово и няма гражданин, който да не ползва такъв и да не знае как се борави с него, на практика това дава достъп на абсолютно всички граждани на общината отдалечено и по всяко време на денонощието до електронните административни услуги на общината. Те вече могат да се ползват и от временно пребиваващите в чужбина наши граждани, изцяло отдалечено“, пише Красимир Стойчев в искането си към местния парламент.  

Използването на отдалечената идентификация и подписване няма да засегне таксите, които Общината събира за предоставяните административни услуги, уточнява заместник-кметът.