Собственици на частни  болници скочиха срещу наредбата за акредитация
Собственици на частни болници скочиха срещу наредбата за акредитация / netinfo

Измененията в наредбата за акредитации обрича на фалит частните болници и нарушава правото на пациента да бъде лекуван в модерно здравно заведение, заяви днес на нарочна среща с медиите Семир Абумелих, собственик на болница „Света София” и общински съветник от ГЕРБ.

Според одобрените промени от 2 септмеври 2008 година, заявление до министъра на здравеопазването за откриване процедура по акредитация се подава не по-рано от 12 месеца и не по-късно от 18 месеца след издаване на разрешение и започване на лечебната дейност. Получава се период от една година в която новопостроеното болнично заведение приема пациенти, които са здравноосигурени, но не могат да ползват предимствата по здравна каса, поради липсата на акредитация.

Абумелих смята че, по този начин се стопира интереса за инвестиране в частното здравеопазване от една страна, от друга страдат пациентите, които трябва да плащат за здравните услуги двойно и тройно по-скъпо. Самият той в момента е инвестирал и в изграждането на многопрофилна болница във Ветрен. „Ако наредбата не се промени, едва ли ще мога да отворя новата болница” каза още Абумелих и допълни че, ще търси съдействие и подкрепа от страна на други инвеститори и собственици на здравни заведения.

Общинският съветник заяви, че е поканил шефката на здравната каса в Бургас за да дискутират възникналия проблем.

Наредбата за акредитациите на болниците е дискриминационна и противоречи на принципите на европейското здравеопазване, каза за Дарик д-р Спасимир Иванов, собственик на Многопрофилната болница „Лайф Хоспитал”. В подкрепа на тезата на Абумелих , той допълни, че изначално е нарушено правото на избор на пациента и монополът на здравната каса е вреден. Промяна обаче, едва ли може да стане преди изборите. Необходима е нова политика в здравеопазването, която ще обслужва и пациентите и инвеститорите, допълни д-р Иванов.