Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова
Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова / netinfo
Първо информирайте институциите, после - социалните мрежи. Ние сме като Бърза помощ, казва инж. Тонка Атанасова
Инж.Тонка Атанасова:
100275
Инж.Тонка Атанасова:
  • Инж.Тонка Атанасова:
„Гражданите да не бързат да се похвалят в социалните мрежи какво са видели и какво е нарушено, а да звънят първо на контролните органи, за да предприемем ние необходимите мерки. А не да бъдем информирани постфактум, когато това се е появило във Фейсбук, извършителят вече е наясно, че някой тръгва по петите му и той по терлички избягва”- Това заяви пред репортер на Дарик-Бургас директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите инж. Тонка Атанасова.

Днес, отново, тя присъства на огледа в къмпинг „Смокиня”, чиито дюни, защитени по закон, буквално бяха сравнени със земята. „Останахме потресени от това, което видяхме на място. Една огромна пясъчна дюна е била до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше разсипан. Използвана е голяма тежка механизация, която е оставила верижен път върху ивицата. Видяхме едно вандалско деяние”, разказа тя.

Снимките от опустошаването на дюните, публикувани във Фейсбук, предизвикаха широк обществен отзвук. „Дюните са били разорани още през работната седмица. Имало е хора, които са били на място и са заснели верижния трактор, който ги е разорал. Снимките са се появили в интернет. Имаме зелен телефон, като Бърза помощ сме, но не бяхме уведомени своевременно.. Като институция не можем да се справим сами с тези вандалски действия, които се извършват по нашето Черноморие, затова нека гражданите подават сигнали”, заяви Атанасова.

За случая вече е уведомена и полицията, сезирана е и прокуратурата. „В социалните мрежи са се появили снимки на багера, ако това може да послужи на колегите... Но ние не сме разследващия орган”, подчерта шефът на екоинспекцията в Бургас.

Тази седмица, служители от РИОСВ, съвместно с представители на Министерството на туризма и екип геодезисти ще извърши нова проверка на мястото. Целта е да се установи каква е засегнатата територия и чия собственост е тя-изключителна държавна или на частни лица. Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.
 
Какво каза директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова пред репортер на Дарик, чуйте в звуковия файл: