/ netinfo
Похапнали и език и диафрагма от животното
Д-р Георги Митев:
100260
Д-р Георги Митев:
  • Д-р Георги Митев:
Седем души бяха приети в УМБАЛ-Бургас с трихенелоза след консумация на луканки от диво прасе. Това съобщиха от Здравното министерство. Заразена е цяла фамилия от Малко Търново, включително и 14-годишно дете.
 
Дивото прасе било убито още през ноември от ловна дружинка, а месото разфасовано и направено на луканки. До Коледа семейството  консумирало луканките само след термична обработка, но по новогодишните празници е сложило на трапезата и сурови, раздало и на роднини. Похапнали и език и диафрагма от животното. 

Първите симптоми са регистрирани на 3 януари, когато в болница е прие приет един човек от  семейството. В следващите дни са хоспитализирани и останалите шест. "Към момента част от заболелите вече са изписани, назначено им е лечение“, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
 
„Получихме писмо от РЗИ на 8-ми януари и веднага сформирахме комисия, за да се направим епидимиологично проучване за взрив на хранително заболяване. В комисията бяха включени четирима лекари от РЗИ и един от Агенцията по безопасност на храните.

Обследвали сме целия път на месото, а той не е малък- един дал на другия, той на трети, после на четвърти, на приятели, на познати... Издирихме на кой е било раздадено месото, посетихме всеки от хората. Изследвани са общо 15 души”, заяви директорът на Обласната дирекция по безопасност  на храните д-р  Георги Митев.  Месото е иззето и унищожено, подчерта той. 

 „Отговорност на всеки един е да повишава културата си на хранене и личната си хигиена и когато се отстреля диво прасе или се заколи домашно да знае, че задължително месото трябва да се изследва за трихинела. Пробата излиза за няколко часа и ако е отрицателна, месото може да  се консумира на воля и няма да има опасност за здравето на хората”, заяви д-р Митев.

За изминалата година в Агенцията по безопасност на храните са регистрирани 23 положителни проби на трихинела.

Какво още каза д-р Георги Митев пред репортер на Дарик-Бургас, чуйте в звуковия файл: