Скалите на нос Скамни в Стария Созопол са нашарени с портрети на известни актьори, писатели и хора на изкуството. Техен автор е пловдивският, самоук художник Стойчо Гагъмов.
 

, рисунки, скали, стария град


В близост до археологическите разкопки са изобразени портрети на Стефан Данаилов, Крикор Азарян, Татяна Лолова, Борис Христов. Всички те са нарисувани с авто бои. Сред тях и портретът на актьора- бохем Доси Досев, живял и влюбен завинаги в древния град.
 

, рисунки, скали, стария град


Дъщеря му, изкуствоведът Ива Досева е възмутена от рисунките и портрета на баща си. Според нея не става въпрос за изкуство, а за абсолютен кич. Освен това мястото им не е на скалите в архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол”.

„Дали рисунките ме дразнят естетически няма никакво значение. Но мисля, че това са скалите на исторически град, на археологически и архитектурен резерват, какъвто е Созопол. Това е свято място! И би трябвало към него да се подхожда доста внимателно”, заяви за DarikNews.bg Ива Досева.

, рисунки, скали, стария град


Тя коментира също, че дори името на баща и е сгрешено. „Той се изписва Доси Досев. Който е ходил на театър и е гледал филми с него щеше да прочете в надписите правилното име.”

Откакто се е появил портрета му на скалите Ива избягва да се разхожда там. Убедена е, че рисунките ще подразнят и други хора на изкуството, които обичат това място.

Художникът Стойчо Гагъмов обяснява, че рисува с авто бои, които ще издържат на скалите 50 години.

„Досьо Досев е много по голям от всички в Созопол, затова трябва да не го забравят . Какво са се вторачили в един портрет, който е произведение на изкуството, това е концептуално изкуство”, заяви художникът.

От общината в Созопол отказаха коментар, тъй като скалите били държавна собственост. Ива Досева се надява на реакция от Министерството на културата.