Развалят сделката за ”Британика”
Развалят сделката за ”Британика” / netinfo

Сделката за проджабата на бившата детска градина в „Лазур” известна като сделката за ”Британика” ще бъде прекратена по съдебен път. Днес съветниците възложиха на кмета на града да започне процедура по разваляне на договора. Причините са неизпълнени ангажименти от страна на купувача – ЧПГИАЕ”Британика”. Съветниците гласуваха и средства за съдебен спор, който ще последва решението на местния парламент и наемането на адвокат който да представлява общината.

С решение на Общинския съвет от 2004 година сградата на улица” Карлово”21 в к-с”Лазур” е продадена без прилежащия под нея терен на частната гимназия. Тя е продадена за 595000 лева. Обявен е строежът на учебно заведение там , до този момент обаче не е построена никаква гимназия, детската градина е изоставена, потрушена и в момента е сборище на наркомани и клошари, намира се точно на гърба на друго учебно заведение – ОУ ”П. К. Яворов” в комплекс “Лазур”. По-късно става ясно, че трябва да се закупи и терена под сградата, за да получи гимназията банкови гаранции за кредит и да осъществи инвестиционното си намерение. След като се разбира се, че нямат финансова възможност да построят новата учебна сграда, те продават терена и правото на строеж на друг собственик в лицето на фирма “Булклима”, сочи справката, подадена до общинските съветници..
В същото време цялата площ от 5,5 декара около детската ясла е разделена на три парцела, като два от тях се купуват от “Булклима”, фирмата на общинския съветник Георги Иванов Според мнозинството в местния парламент купувачът на детската градина - “Британика”, е прехвърлил терена и сградата на трето лице, като нарушил грубо приватизационния договор.