Защитавайте музиката, защитавате опера, защитавайте нашата голяма музикална традиция, каза оперната прима Райна Кабаиванска.
Защитавайте музиката, защитавате опера, защитавайте нашата голяма музикална традиция, каза оперната прима Райна Кабаиванска. / Снимки: Лалка Димитрова
Защитавайте музиката
99061
Защитавайте музиката
  • Защитавайте музиката
"Днес времето не е на операта, на изкуството. Днес е време на светкавици, на телевизия, на технология. И на операта не е много лесно, защото вече всичко е на друга вълна.  Не е много лесно да се преодолеят  всички тези невероятни хоризонти на комуникация. А пък ние имаме само един малък театър, в който влизат най-много хиляда души и които трябва да обичат музиката. Музиката дава красота преди всичко. И  моята борба е да задържим наследството, което човечеството ни е подарило-грамадното наследство на вековната култура... Борбата не е лесна. Аз остарявам, но въпреки това съм с байрака и толкоз“- Това каза великата Райна Кабаиванска в откровен разговор с журналисти в Бургас.

Райна Кабаиванска
netinfo

Няколко часа преди концерта на учениците от майсторския си клас в Държавната опера, оперната прима отдели време и да отговори на репортерските въпроси. Дарик-Бургас публикува акцентите от разговора:

- С настъпването на технологиите, променят ли се оперните стандарти?

- От операта вече се иска да бъде само представление, само шоу.  Целта вече не е да се съсредоточиш върху музиката, а да гледаш едно шоу.  И музиката остава на заден план- като някаква музикална илюстрация. Ето защо сега и певците трябва да са хубави, високи, да са слаби - на всяка цена, за да могат режисьорите да правят каквото си искат. Това е пагубната власт на режисурата. И аз винаги се възмущавам, когато отида на опера и видя разголени жени. Но това е времето. Ние го приемаме.

- Има ли опери, които изпадат от оперния репортоар, затова че са без атрактивна режисура и не поддават на новостите?

- Не, не падат от оперния репертоар, но са обезглавени. Даже и либретата започват да се променят. Скоро видях например една опера – на плаж. Не беше бургаския, но беше плаж. Всички тенори, мецосопрани и сопрани-по бански. Ето това е, истина или неистина... Това е положението...
Ако, ако ни поканите, догодина ще го направим на бургаския плаж- една опера моментално на бургаския плаж. Оперните ни певици са красавици, имаме и двама хубави тенори... Ако ни искате, ние сме тук и винаги готови.

Аз имам един призив: Защитавайте музиката, защитавате опера, защитавайте нашата голяма музикална традиция.


Какво каза в Бургас великата оперна прима Райна Кабаиванска, чуйте в звуковия файл: