Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу  Максим Ставийски
Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Максим Ставийски / netinfo
Бургаска окръжна прокуратура внесе днес в съда обвинителния акт срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. Следва съдът на насрочи дата за начало на делото и съдия-докладчик по него.

През август тази година шампионът предизвика тежка верижна катастрофа на пътя Приморско-Бургас до река Ромопамо с още две коли. При нея загина 24-годишният Петър Петров от Сливен и тежко пострада 19-годишната Мануела Горсова от Велико Търново, която все още е в кома. Според екпертизите фигуристът е шофирал с 1.29 промила алкохол в кръвта и скорост 105 км в час.

Максим Ставийски е обвинен за шофиране след употреба на алкохол, причиняване на катастрофа, смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго. През октомври прокуратурата в Бургас отказа да сключи споразумение със Ставийски за 3 години лишаване от свобода условно.

Има вариант процесът да бъде разгледан по т.нар. съкратено съдебно следствие, без разпит на свидетели и вещи лица. Това е в случай че, съдът допусне бърза процедура и подсъдимият се признае за виновен. Тогава според юристи наказанието би било под предвидения от закона мининум. Предвиденото наказание по закон за това престъпление е от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Очаква се при започване на делото срещу именития спортист да бъде предявен и граждански иск за над 100 хиляди лева от роднините загиналия Петър Петров.