Откриха паметна плоча на художника Павел Вълков

Откриха  паметна плоча на художника Павел Вълков
Откриха паметна плоча на художника Павел Вълков

Паметна плоча на големия български художник Павел Вълков беше открита в Бургас. Тя е поставена на сградата, където е била родната къща на твореца, намираща се на ул. „Сливница” № 28. Монументът бе открит от заместник – кмета по култура и образование на Община Бургас Йорданка Ананиева, писателя Георги Райков и сина на художника – Росен Вълков. На церемонията присъстваха още председателят на Дружеството на художниците в Бургас Георги Динев, много писатели, художници, както и близки, и познати на художника. 
Павел Вълков е роден на 19 септември 1908 година в Бургас. Завършва Художествената академия в София с живопис в класа на проф. Никола Маринов и графика при проф. Васил Захариев. 
Павел Вълков е един от основателите на съвременната българска графика. Неговото творчество е свързано преди всичко с Бургас и Южното Черноморие. Рисува старите кейове от Бургаското пристанище, старите гемии, района на Бургаската митница и рибарите. 
Автор е на редица живописни портрети на известни бургазлии и на стотици български пощенски марки. Творчеството на Павел Вълков му осигурява достойното място като класик на българското изобразително изкуство.