Общуването и добрият пример са най-важни за децата
Общуването и добрият пример са най-важни за децата / снимка: Impact Press Group
Психолог: Общуването и добрият пример е най – важно за децата
50598
Психолог: Общуването и добрият пример е най – важно за децата
  • Психолог: Общуването и добрият пример е най – важно за децата

„Практиката ми показва, че може би никога не сме готови да бъдем „добри" родители, защото за мен да си родител това е най-сериозното и най-отговорното, а животът доказва, че това е и най-сложното нещо", това сподели пред бъдещи и настоящи родители психологът Милена Димитрова на среща организирана от училище „Мама".

„Съзнателният избор да имаш дете е началото, сред това всеки трябва да си отговори на въпроса: готов ли съм за това. Трябва да сме наясно в общи линии и какво бихме искали за нашето дете, какво възпитание бихме му дали, какви планове имаме за него", каза специалистът. Не е важно момиченцето или момченцето да бъде само облечено и нахранено, а и да стане позитивен и добре адаптивен човек.

Конфликтите най-често са заради разминаване в характерите, липса на комуникация и опити за налагане на авторитарни модели на възпитание. Това може да се преодолее с общуване, като не трябва да се забравя, че малчуганът е отделна и различна личност, категорична е Димитрова.

„Животът не ни дава много шансове да обясним правилно „доброто" и „злото". Приказките, нашето ежедневие и опит ни кара да им даваме едни формулировки, а медиите, игрите, филмите понякога толерират съвсем друго поведение. Получава се сблъсък на ценности, който не винаги е в полза на родителите. Както казват по-възрастните улицата учи на всичко, а по лесно се следва негативният пример" е позицията на Димитрова. Според нея това може да се преодолее с добрия пример на майката и бащата, защото дори подсъзнателно детето запомня техните ценности, вярвания и поведение.

Чуйте психолога Милена Димитрова в звуковия файл