Незаконен строеж и върху дюните край Китен
Незаконен строеж и върху дюните край Китен / netinfo

Дюните на къмпинг „Китен" са засипани с пръст. Това констатира РИОСВ-Бургас. Според стопанина на къмпинга Стамо Стамов причина за засипването е отстраняване на бедствията от миналото лято. Той обясни пред Нова ТВ, че съвсем законосъобразно се е заел с отстраняването на щетите от наводненията. Това не са дюни, изтъкна той. Стамов показа и снимки от наводненията от миналото лято, когато и къмпингът е бил залят. Това са къмпиращи площи, не е природно богатство, смята той. По думите на стопанина, трябвало да подобри къмпинга, за да не загуби туристи.
Таня Манолова от РИОСВ-Бургас обаче е категорична - това са дюни. Според нея нямало право да се осъществява подобна строителна дейност на територията на къмпинга.
Детелина Иванова, която е осъществила проверката, обясни, че с дейностите е засегната общинска площ, без да е съгласувана с община Приморско. И тя е категорична, че са застроени дюни.
От своя страна екологът Петко Петков подчерта, че е унищожена уникална природа. Унищожени са редица растения. Възстановяването е почти невъзможно.
От 5000 до 10 000 лева е глобата, която Стамо Стамов ще трябва да плати.