В Бургас започна подписка за намаляване на заплатите на общинските съветници в града. Инициативата за подписката е на ДБГ. Само за час бяха събрани над 100 подписа.

На последното заседание на местния парламент съветниците гласуваха да се увеличи заплатата на кмета на Бургас, което автоматично води до увеличение и на техните възнаграждение. Димитър Николов ще получава заплата в размер на 50 % от тази на министър, която в момента е 6 600 лева, а съветници ще взимат около 1700 лв.

Стела Костадинова

Заплатата на общинските съветници в Бургас в момента е малко над 1000 лв. Не е висока, но не знам дали хората знаят, че общинските съветници имат право да работят и да участват в търговски дейности, така че тази заплата се явява допълнителен доход. С новото увеличение заплатите им ще станат 1700 лв. Предварителните изчисления сочат, че това увеличение ще струва на общинския бюджет 600 000 лв. Днес отправихме официално питане до зам. кмета по финанси в община Бургас, колко ще струва точно това увеличение на заплатите, защото на предходното заседание на местния парламент, той не можа да ни отговори, а това не е сериозно”, заяви за DarikNews.bg лидерът на ДБГ в Бургас Живко Табаков.

Той поясни, че заплатата на кмета на общината е обвързана със заплатата на министрите у нас. Това означава, че заплатата на кметът на Бургас, така и общинските съветници ще се променя на тримесечие. Според сега действащия от Правилник общинските съветник получава 54% от заплатата на кмета.

Стела Костадинова

„И ако днес говорим за 600 000 лв. утежняване на бюджета, представете си колко ще нарасне сумата в рамките на един мандат от четири години. Решението е да се промени Правилника на общинския съвет и намаляване на възнаграждението на общинските съветници от 54% да стане 33 % от възнаграждението на председателя на общинския съвет, така заплатите ще останат на същите нива”, заяви още Табаков.

Подписката няма правна стойност, а е по-скоро морален акт. Тя обаче предизвика напрежение и в общинския съвет в Бургас.

„Всеки съветник има право да събира подписки и да внася докладни. Когато подписката бъде входирана, тя ще бъде разгледана първо в комисиите. Искам обаче да поясня, че общинските съветници не работят само едни път в месеца, както се опитва да се внуши с тази подписка. Те участват минимум в една и максимум в три комисии, както и в две и повече от две временни комисии. Общинският съвет в Бургас има общо 18 комисии и 11 временни , които заседават всяка седмица. Участват в обществени обсъждания, имат приемни за граждани. Много често сме дарявали заплатите си за благотворителност, за медицински заведение, за пострадалите във войната в Украйна. Някои общински съветници плащат семестриалните такси на студенти”, заяви председателят на общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова.

Стела Костадинова

Стоян Грозев е един от общинските съветници, които на сесията е гласувал „въздържал се„ за увеличението на заплатата на кмета, точно защото това води автоматично до увелечение на заплатати на съветниците.

Мотивите за увеличение на заплатата на кмета на Бургас са основателни, но механизмът е сгрешен, защото не може кметът на един от най-големите областни градове да взима 2000 лв. заплата. А иначе тази подписка не знам дали истинската и цел е да не се увеличават заплатите на съветниците или е пиар акция. Голяма част от работата на общинските съветници остава скрита за обикновените граждани. Например за миналата сесия имахме 1000 страница документация, която трябва да бъде прочетена и там където не сте компетентен трябва да се консултираш. Аз лично имам 5-6 комисии. Работата на общинския съветник не е един ден в месеца, в който просто трябва да натиснеш едно копче и да гласуваш, за да бъде адекватен е дни работа”, заяви за DarikNews.bg Стоян Грозев.

Подписката ще продължи до 3 декември на различни места в Бургас.

Стела Костадинова