Над 350 души се включиха в почистването на ПП Странджа
Над 350 души се включиха в почистването на ПП Странджа / Дарик Бургас

 

Над 350 приятели на природата се включиха в почистването на ЗМ „Устие на р.Велека” в Странджа. Повод за екологичната проява бе Националният ден на природните паркове. Природолюбители, еколози, ученици, студенти и скаути с ентусиазъм се присъединиха към призива на ПП”Странджа” за почистване на долината на р. Велека, пясъчната коса и част от черноморския бряг.

„Желаещите се оказаха повече от предвиденото, което ни зарадва. Автобуси извозваха хората от Бургас, Малко Търново и от Царево. Присъединиха се и синеморци, дойдоха и  групи от страната със собствени автомобили ”-каза за Дарик Мария Димиева, от пресофиса на Парка.

През целия ден защитената територия  си имаше временен покровител. Актьорът Юрий Ангелов получи управлението на местността  заедно със символите на владетеля –торбичка със зърно, камъчета и билки от Странджа.

Еколюбителите се разделиха на три групи и за по малко от два часа бяха почистени трите района- Устието на  р. Велека, местността „Липите” заедно с плажа и Северния плаж на Синеморец, там където след големия завой р. Велека се среща с  Черно море. Акцията  бе подкрепена и от местното Рибарско дружество, чиито членове с лодки изнасяха боклука до сметището.

„Нашата цел не беше да изчистим  района, защото на плажа има концесионери и това не са хора, които да агитираме как трябва да пазят природата. По-скоро да обърнем внимание на тази защитена местност, колко е ценна и важна за нас и да изразим  позиция,  че трябва да я опазим като такава. По този начин искаме да ангажираме внимането на всички хора, които обичат Странджа,  за необходимостта от натиск върху институциите за приемане на Плана за управление на  най-голямата защитена територия в България”, коментира Мария Димиева.

До края на септември ще бъде завършен и дървеният мост в защитената местност ”Марина река” по образователната пътека  «Марина река – живият музей на терциерна Европа». Изграждането на съоръжението е част от националната кампания на природните паркове в страната. Мостът не само ще улесни достъпа, но и ще бъде символ на връзката между хората и природата.