Мултимедиен концерт-спектакъл за Деня на независимостта
Мултимедиен концерт-спектакъл за Деня на независимостта / netinfo

С мултимедиен концерт-спектакъл под надслов „По пътя към независимостта" ще бъде отбелязана 103-годишнината от обявяване на Независимостта на България. Чрез мултимедия и звук, спектакълът ще проследи историята на България от кан Аспарух и българските царе, през турското робство, Руско-турската освободителна война, Съединението, Илинденско-преображенското въстание, Освобождението, до деня на 22 септември 1908 г. Началото на спектакъла е на 21 септември (сряда) от 18.30 ч. в Летния театър на Бургас, при вход е свободен.

В концерта ще вземат участие любими на бургаската публика фолклорни изпълнители - Янка Рупкина, Калинка Згурова, ансамбъл „Атанас Манчев", Пепа Запрянова. Изпълнен ще бъде и химна на Странджа планина „Ясен месец", а детски хор „Милка Стоева" за първи път ще изпълни химна на Независимостта.

След първата част от спектакъла, която проследява историята на България до Независимостта, следва концерт с хитовете на Фамилия „Тоника".

На 22 септември от 10.30 ч. на площад „Атанас Сиреков" ще бъде отслужен молебен за благоденствието на независима България и тържествено издигане на националния флаг. След това от 11.00 ч. пред Военния градски клуб на ул. „Христо Ботев"48 ще започне ритуалът по поднасяне на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.