Монетите на Деултум “на живо” в музея
Монетите на Деултум “на живо” в музея / Дарик Бургас
Монетите на Деултум “на живо” в музея
32577
Монетите на Деултум “на живо” в музея
  • Монетите на Деултум “на живо” в музея

Част от най-голямата колекция антични монети, сечени в римската колония Деултум, дн. Дебелт, ще може да се види от днес в Бургас. Медните антики са собственост на първия частен нумизматичен музей в Русе и на фондация “Братя Бобокови”. Около 350 екземпляра от колекцията са експонирани в Историческия музей на ул. "Лермонтов” в Бургас.

Изложбата е реализирана със съвършено нов тип витрини, които представляват най-съвременно достижение в областта на нумизматичното експониране. Витрината се състои от касета за разполагане на монетите, компютър, монитор, лупа и постамент. Тя позволява посетителят да види  “на живо” всяка монета, като освен с лупа екземплярите могат да се наблюдават увеличени няколко пъти на монитора и снабдени с необходимите данни.

Монетите са сечени в древния Деултум, чиито руини са локализирани в землището на село Дебелт, на 25 км от Бургас. Това е единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия, създадена през 69г. от император Веспасиан. Този град е свързан с изграждането на Бурга – древното пристанище – родоначалник на Бургас. Изложбата разказва за историята на колонията на базата на данните извлечени от монетите. Деултум е и единствената римска колония в Тракия и Долна Мизия,  емитирала собствени парични знаци.

Освен антични монети експозицията съдържа и уникални археологически находки,открити по българските земи. Сред тях са римският позлатен култов жезъл-брадва, на 7 хиляди години, единственият открит изцяло запазен стъклен рог на изобилието, уникална глава от сребърна статуетка на римския император Отон, който е управлявал само 3 месеца. По думите на проф. Димитър Драганов – автор на експозицията, подобен образец не е открит дори при разкопките на Рим.

Гостуването на Нумизматичен музей Русе в Бургас ще продължи 6 месеца. Цената на посещението в Историческия музей  е 3 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици.

1.проф Димитър Драганов