/ netinfo

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Митница Бургас откриха две работещи нерегистрирани дестилерии за етилов алкохол и иззеха от друг регистриран „казан" 221,5 литра етилов алкохол без обезпечен или платен акциз.

Митничари спряха ментета контрабанда

На 6 ноември в частен имот на територията на селище в община Нова Загора по оперативна информация за нерегламенитрано производство на акцизни стоки е извършена проверка.

В обекта са открити в работен режим две съоръжения за изваряване на етилов алкохол с обем от 150 и 250 литра - заредени с ферментирал материал и със запалени огнища.

Установено е, че обектът няма валидно удостоверение за регистрация на специализиран малък обект за дестилиране /СМОД/ от Митница Бургас в съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Митничари конфискуваха 413 литра алкохол от Сунгурларе

Дестилационните съоръжения са иззети, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение. Още един нелегален „казан" с две
изградени съоръжения за изваряване на етилов алкохол в работещ режим е открит от митническите служители при проверка в стопанска постройка на територията на община Нова Загора на 1 ноември 2018 г.

Обектът не е регистриран по ЗАДС. Процесът на дестилиране е прекратен  и съоръженията с вместимост също от 150 и 250 литра са иззети с опис. При друга проверка в регистриран и работещ СМОД, в промишлена зона край селище на територията на община Айтос, митническите служители откриват два бидона съдържащи общо 221,5 литра етилов алкохол с характеристики на ракия, за които собственикът на „казана" не е представил никакви документи за платен или обезпечен акциз по ЗАДС.

Алкохолът е задържан. Взети са проби за лабораторен анализ. Предстои да бъде образувано административнонаказателно производство по случая.