община поморие - военен санаториум
община поморие - военен санаториум / netinfo

Министерството на отбраната ще допусне прехвърлянето на Военния санаториум в Поморие от активите на ВМА към Търговското дружество "Вита" ЕООД Велинград. Това става ясно от съобщение в сайта на ведомството.
Кметът Иван Алексиев тази сутрин изпрати отворено писмо до ръководството на Министерството на отбраната. Публикуваме го без редакторска намеса:
"Уважаемо ръководство,
От мое име и от името на моите съграждани ви благодаря за информацията относно бъдещето на Военния санаториум в Поморие, макар и публикувана в сайта на министерството, а не изпратена в отговор на официалната ми кореспонденция с повереното ви ведомство.
Публикацията в официалния сайт на Министерството на отбраната гласи следното:
Служителите на Болницата за долекуване продължително лечение и рехабилитация - Поморие ще имат възможност да работят в състава на „Вита“ ЕООД – Велинград
02.02.2017
Процедурата по изпълнение на Решението на Министерски съвет № 996 от 17 ноември 2016 г. за преминаване на Болница за долекуване продължително лечение и рехабилитация-Поморие (БДПЛР-Поморие) към Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация (МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – Велинград започна от днес, 2 февруари. Ръководството на Министерството на отбраната твърдо декларира, че няма да допусне продажбата на имота и ще запази предназначението на лечебното заведение. Нито един от освободените цивилни служители на БДПЛР-Поморие, който желае да работи няма да остане без работа. Назначаването на освободените служители в новосъздадения клон към „Вита“ ЕООД – Велинград, ще се осъществява по нов щат, който обединява досега действалите основен и допълнителен щатове. До тогава всички освободени служители в изпълнение на Колективния трудов договор и Кодекса на труда ще получат обезщетение.
Съгласно Решението на Министерски съвет, което влиза в сила на 2 февруари 2017 г., БДПЛР-Поморие ще излезе от състава на Военномедицинска академия и ще бъде предоставена за безвъзмездно управление на Министерството на отбраната. Имотът ще придобие статут на частна държавна собственост и ще бъде предаден на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА”- Велинград (МБПЛР „ВИТА” – Велинград).
МБПЛР „ВИТА” – Велинград е търговско дружество на Министерството на отбраната със 100% държавна собственост и е включена в забранителния списък за приватизация от 2009 г. Откакто е станало търговско дружество през 2001 г. до момента, болницата работи на печалба, развива се много успешно и в момента е водещо лечебно заведение в страната в своята област.
Уважаемо ръководство,
От информацията разбираме, че служителите ще имат възможност да работят в състава на „Вита“ ЕООД – Велинград.
Да имат възможност да работят и да бъдат назначени на работа са две различни неща. Кога и колко от служителите ще бъдат реално назначени във „Вита” - Велинград?
Чрез виртуалната публикация, ръководството на Министерството на отбраната твърдо декларира, че няма да допусне продажбата на имота.
Кое ръководство - бившето ли, служебното ли или бъдещото ръководство и какво значи „твърдо” декларира? Когато става въпрос за човешки съдби е редно да се знае кой декларира това „твърдо” обещание и кой гарантира, че няма да се допусне продажбата на имота.
Да декларираш и да гарантираш отново са две различни неща.
МБПЛР „ВИТА” – Велинград е търговско дружество, регистрирано по Търговския закон. Дори да е 100% държавна собственост и да е включена в забранителния списък за приватизация, нищо не забранява търговско дружество, регистрирано по общия закон, да продаде „ненужните” му активи. 
Дружеството пак ще си е държавно и ще продължи да бъде в забранителния списък за приватизация.
Именно затова публична държавна собственост и частна държавна собственост са две различни неща.
Уважаемо ръководство,
От мое име и от името на моите съграждани, твърдо декларирам, че оставам уверен в компетентните ви действия и мъдри решения.