Грета Аспарухова получила в отговор смайващото твърдение, че контролът да достъпа на гражданите е в правомощията на министъра на туризма
Грета Аспарухова получила в отговор смайващото твърдение, че контролът да достъпа на гражданите е в правомощията на министъра на туризма / архив
„Концесионерите, респективно наемателите са задължени да осигурят достъп на хората с увреждания до територията на морския плаж, но само при условие че релефните особености допускат това. Изграждането на платформи и съоръжения за осигуряване на достъп до плажа е необходимо да бъде съобразено с терена“.

Това е отговорът на изпълняващият длъжността „главен секретар“ в Министерството на туризма Красимира Нечева на писмото на нашата съгражданка Грета Аспарухова, което изпрати и до министър-председателя Бойко Борисов. В него тя се оплаква от унизителната невъзможност на гражданите с увреждания у нас да достигнат до плажовете.

В ответното писмо Нечева разяснява на Грета неподозирания от никого до момента и който би могъл да събуди у нея надежда факт, че една от задачите на упълномощените служители от специализираната администрация към Министерството на туризма при проверки на ивиците е да съблюдават именно за такъв достъп. Но, само ако теренът позволява.
 
Любимият цитат на Аспарухова от документа, издържан по всички правила на административната стилистика е „Контролът върху изпълнението на задълженията на концесионерите/наемателите на морските плажове е изцяло от правомощията на министъра на туризма, съгласно договорните им правоотношения.“
 
Тя заяви за Дарик, че изобщо не мисли да остави нещата така, много е ядосана и ще изчака да премине първоначалният шок от наглия и бездушен отговор, за да реши как ще продължи да се бори за своите права на достоен гражданин на Република България. Публикуваме отговора без никаква редакторска намеса:
 
"РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на туризма Главен секретар

Изх. №...
ДО

Г-ЖА ГРЕТА АСПАРУХОВА

ОТНОСНО: Писмо с вх. № Т-94-Г-29/12.07.2017 г.
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АСПАРУХОВА,

Във връзка с постъпило по електронната поща на Министерството на туризма писмо с вх. № Т-94-Г-29/12.07.2017 г. относно осигурения достъп на хората в неравностойно положение на територията на морските плажове, Ви уведомяваме за следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 18, ал. 1 от върховния закон- Конституцията на Република България крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове / чл. 4, ал. 1 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие/. Като пълноправен гражданин на Република България Вашето право на достъп до морския плаж е конституционно установено.

С оглед на установените правомощия на министъра на туризма по поддържането и управлението на морските плажове в чл. 7, ал. 1 и ал. 5 от ЗУЧК, именно в неговата компетентност попада стопанисването на морските плажове чрез възможността за отдаването им под наем или чрез предоставянето им на концесия.

В § 1, т. 5, б. „в“ от Допълнителните разпоредби на ЗУЧК е посочена дефиниция на понятието „активна плажна площ“, в която изрично е упоменато, че това е площта от морския плаж, която се ползва и за свободно пешеходно придвижване върху територията на плажа, включително върху преместваеми пешеходни пътеки; удобно използване на преместваемите обекти и улесняване придвижването и ползването на плажните услуги от хората е увреждания.

С оглед на гореизложеното съдържанието на концесионните договори и договорите за наем е съобразено с изискванията на закона за осигуряването на достъп до територията на морския плаж на хората с увреждания. Концесионерите, респективно наемателите са задължени да осигурят достъп на хората с увреждания до територията на морския плаж, но само при условие, че релефните особености допускат това. Изграждането на платформи и съоръжения за осигуряване на достъп до плажа е необходимо да бъде съобразено с терена.

При ежегодните планирани проверки на място за изпълнение на задълженията по договорите за наем и концесионните договори на морските плажове, извършвани от упълномощени служители от специализираната администрация на Министерство на туризма един от критериите, който подлежи на контрол е именно привеждането на терена в достъпен вид, гарантиращ достъп на хора с увреждания ако теренът позволява.

Контролът върху изпълнението на задълженията на концесионерите/наемателите на морските плажове е изцяло от правомощията на министъра на туризма, съгласно договорните им правоотношения.


п / /1
С уважение,
КРАСИМИРА НЕЧЕВА
и. д. Главен секретар"